Кирил Петков: Идеята, че можеш от Гешев да отидеш при Сарафов, е абсолютно неприемлива

2060
Кирил Петков: Идеята, че можеш от Гешев да отидеш при Сарафов, е абсолютно неприемлива
Снимка: БГНЕС

"Най-вероятно ще предложим двама кандидати за еврокомисари. Един от ПП-ДБ и един от ГЕРБ. Най-вероятно ще бъдат мъж и жена, както комисията поиска. От ПП-ДБ Даниел Лорер ще бъде нашият избор“. Това съобщи в предаването "Лице в лице" по БТВ съпредседателят на ПП Кирил Петков. Той уточни, че не знае кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ.

Петков коментира избора на Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор след отстраняването на Иван Гешев. „Това беше пълна подмяна. Идеята, че можеш от Гешев да отидеш при Сарафов е абсолютно неприемлива. ВСС първо фокусира и само прокурорската колегия гласува за новия избор, което не е правилно. Министърът на правосъдието ще попита това още в четвъртък. Даже може да се стигне до Върховния административен съд, за да заеме това становище. Няма да си затваряме очите за такива движения“, каза той.

ПП-ДБ номинират Даниел Лорер за български еврокомисар

Даниел Лорер ще бъде предложението за еврокомисар от "Продължаваме промяната – Демократична България". Това стана ясно от думите ...

Кирил Петков обясни защо се е отказал от имунитета си. „Исках да покажа как прокуратурата се използва като бухалка, но когато се случи подмяната от Гешев към Сарафов, не исках някой да каже, че Сарафов ще си оттегли желанието за моя имунитет. Още в първото изказване той каза, че може да преразгледа въпроса за имунитетите. Ако аз се уважавам себе си и казвам, че този човек е нелегитимно избран, то не трябва да разчитам на неговата преценка за моя имунитет“, каза Петков.

Той коментира и съдебната реформа. „Има два варианта – единият е да се тръгне към псевдореформа. Ако се тръгне по този път, ние няма да бъдем смокинов лист на никой. Ако видим, че се правят добрите стъпки и са осъзнали, че и за България и за тях е най-добре България да тръгне напред, то ние сме партньорът, с който това може да се случи“, допълни съпредседателят на ПП.

Кирил Петков обясни как се правят кадровите назначения в Министерския съвет. „Има три страни на всяко назначение, министърът трябва да одобри екипа, с който да работи. Предложения може да има той, ГЕРБ и ние. Всички предложения се контрират от трите страни и продължават напред тези, с които и трите страни са съгласни. Последното решение е на министър-председателя Николай Денков и Мария Габриел, но преди това министърът трябва да е казал „Да““, каза той. По думите му конкуренцията дава шанс да няма „политически назначения и калинки, а да излизат експерти“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика