Кирил Петков: Само обединени можем да се противопоставим на спирането на доставките на природен газ

5615
Кирил Петков: Само обединени можем да се противопоставим на спирането на доставките на природен газ
Снимка: БГНЕС

"Чест е че толкова министри на енергетиката са тук, за да покажем, че когато сме единни сме силни. В Украйна се води война и енергетиката се използва като оръжие. Договорите не се изпълняват, като доставките се спират едностранно. Единственият начин да се противопоставим е обединение на силите ни и диверсификация.

В миналото газът вървеше от север на юг, сега могат да се използват от юг на север", каза при откриването на международния енергиен форум премиерът Кирил Петков

"Виждаме безпрецедентна война в Украйна, която коства много човешки животи. Виждаме и как енергетиката се използва като оръжие. Това е толкова очевидно и виждаме едностранни нарушения на договори от „Газпром”. Единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни развития, е да се обединим. И да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни са налице”, каза министър-председателят.

Той допълни, че новите терминали за газ, които се изграждат, както и новите интерконектори позволяват да има нова енергийна карта и дават нови възможности за диверсификация.

След края на встъпителния панел Кирил Петков коментира пред журналисти: "За пръв път в историята на България имаме толкова централна роля за енергийната сигурност."

"Ние на Балканите все намираме повод да спорим. Така е било векове наред и може би ще продължим да го правим. Когато времената са трудни обаче по-добре да загърбим нашите различия, така че да сме силни и единни, така че да решим проблемите. След това пак ще можем да сме конкуренти, да се съревноваваме. От криза всички излизат по-силни. Така че нека да не се сломим и да видим какво можем да реализираме", заяви от своя страна домакинът на срещата, министърът на енергетиката Александър Николов.

Министрите на енергетиката на 8 държави са в София и обсъждат енергийната сигурност и работата на бъдещия регионален координационен център, който ще управлява дейността на електрическата и газовата инфраструктура за Югоизточна Европа.

Участници в срещата са Константинос Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, Вирджил-Даниел Попеску, министър на енергетиката на Румъния, Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия, Крешник Бектеши, министър на икономиката на Северна Македония, Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан, Герман Галущенко, министър на енергетиката на Украйна, Алпарслан Байрактар, зам.-министър на енергетиката и природните ресурси на Турция, българският енергиен министър Александър Николов, премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и генералният директор на Главна дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен.

"Украйна е изправена пред всекидневни загуби на живот. И всички други страни, участващи в тази среща са изправен пред последствията на войната пред една агресия в сърцето на ЕС". Това заяви Крешник Бектеши, министър на икономиката на Р Северна Македония „РСМ, макар че е малка страна, на Западните Балкани ние искаме да подпомогнем всички инициативи, които се предприемат от ЕС по увеличаване сигурността на доставките на енергия, и за диверсификацията. Работим в тясно сътрудничество с ЕК. Благодаря за подкрепата им за реформите в енергийния сектор“, каза Бектеши. „Интерконекторът между РСМ и България е зает целият от Газпром, като имаме предвид, че Газпром взема едностранни мерки, ние се присъединяваме към тази работна група за да намерим решения, които са от взаимен интерес“, добави още Бектеши.

Кирил Петков: Диверсифицираме газа за нас и ще отговаряме за целия регион

България не само ще диверсифицира газа си, но и ще стане център за доставките за целия регион. Това обеща премиерът Кирил Петков по вре...

Финансовият министър Асен Василев закри встъпителния панел на форума, като заяви: "Всичко започна с един нон пейпър, който разпространихме в ЕС преди около два месеца. Вярвам изначално, че сме подготвени, че има решения, които можем всички да използваме и да почерпим ползи от тях. Трябва да завършим техническите аскети и търговската работа, за да може решенията да станат реалност. България даде на ЕС предложения, виждам движение оттогава насетне. Затова и сме всички участници тук, които могат да допринесат за такова решение, за диверсифицирането, за да не сме толкова зависими от руския газ. Мисля, че с наши общи усилия, с инфраструктурата и малки модернизации, можем да обединим действията си по линия на електроенергията и договорите, можем да диверсифицираме района и да прекратим един път завинаги зависимостта“, каза още Василев.

Припомняме, че при посещението на вицепремиера Асен Василев в Брюксел преди седмица, след спирането на руските доставки на газ, стана ясно, че България може да бъде координационен център. "Това, което обсъдихме с Комисията и това, което се случва с регионалния координационен център е, че България не само може да достави трите милиарда кубика, които са необходими на страната, но може да достави и допълнителни 17-20 милиарда кубика към Европа и региона извън това, което е необходимо на България.

Точно по тази причина в България се ситуира регионалния координационен център, който да организира всички тези доставки.

Форумът продължава с изказвания на енергийните министри от участващите страни. 

Още: Асен Василев обяви от Брюксел: В България ще има регионален газов координационен център

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика