Кметът на Бургас: Нямаме вина за спрените пари от ЕК

19173
Кметът на Бургас: Нямаме вина за спрените пари от ЕК
Снимка: БГНЕС

"Няма забавяне по изпълнението на проекта за "Интегриран градски транспорт на Бургас", нито имаме вина за спрените плащания от ЕК". Това заяви на пресконференция днес кметът на Бургас Димитър Николов. Повод за изявлението му стана уведомлението на ЕК до Министерството на регионалното развитие (МРР) за временно прекъснати плащания по две от приоритетните оси на ОП "Регионално развитие".

Николов добави, че все още не е получил и доклад, в който да се посочват какви точно пропуски в процедурите е констатирала одитната комисия. Според него всички процедури по обществени поръчки, които са били стартирани за осъществяването на пилотния за България проект "Интегриран градски транспорт на Бургас", са абсолютно синхронизирани с българското законодателство и принципите на прозрачност и равнопоставеност.

ЕК спира част от ОП "Регионално развитие" заради Бургас

Европейската комисия (ЕК) временно прекъсва плащанията по ОП "Регионално развитие" в частта й свързана с градското развитие и развити...

Проектът е бил спечелен през 2008 година и е консултиран с експертите от финансовия инструмент към ЕК - "Джаспърс". Всички процедури по него са преминали както през предварителен, така и през последващ контрол от Управляващия орган, Агенцията за обществени поръчки и от ангажираните от министерството и общината европейски експерти.

"Проектът е голям. Ако други проверявани институции или общини са стартирали по 2 или 3 обществени поръчки, то ние само по него сме обявили 24. Този проект беше нов не само за България, но и за страните от Балканския полуостров и затова се наложи екипната работа между община, държава и европейски експерти. Сигурен съм, че пропуските, които са установили от ЕК са или технически, или произтичат от непълната синхронизация между европейското и българското законодателство", допълни кметът на Бургас.

Николов обясни се надява, съвместно с МРР да се аргументират и защитят по всеки пункт от констатациите пред ЕК. Той припомни, че препоръките, направени в писмото на ЕК не са "присъда", а предполагат последващо обсъждане.

Общините на територията на България са в режим на проверка и на взаимодействие с управляващия органи и ЕК от 2008 г. Това е нещо стандартно, рутинно и няма никаква драма. Аз съм шокиран и изненадан от масовите интерпретации за някакви нарушения, злоупотреби, драстични проблеми, свързани с оперативната програма или с конкретната мярка по оперативната програма. Това каза още Николов, предаде "Фокус".

Няма спрени пари по ОП "Регионално развитие", кълне се МРР

Не е вярно, че парите по ОП "Регионално развитие" са спрени. Това заяви в официално съобщение Министерството на регионалното развитие. ...

Коментарът на премиера по темата може да намерите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика