Кой как тълкува речта на Плевнелиев в парламента?

17245
Кой как тълкува речта на Плевнелиев в парламента?
Снимка: БГНЕС

Уверен съм, че пряката демокрация ще ангажира в много по-голяма степен потенциала на нацията. Пряката демокрация може да лекува представителната демокрация. Това каза президентът Росен Плевнелиев по-рано днес в обръщение от трибуната на Народното събрание. Той обобщи проведените през изминалия месец консултации с парламентарно представените политически партии, предаде БГНЕС.

Ще инициирам национален референдум по изборните права на българските граждани, който да се проведе заедно с местни избори, заяви държавният глава. Той отбеляза, че реформите по време на избори се правят трудно, но избори ще има и за напред.

Реакциите не закъсняха. Лидерът на ДПС Лютви Местан беше категоричен: "Силно кънти отсъствието на най-важната тема - демократична ли е днешната власт и формулата на днешното управление. Президентът бяга от тази тема. Тежкото политическо противопоставяне не е останало зад гърба ни".

Атака: Това беше един изгубен половин час

Още по-остър беше лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той заяви: "Оценявам този загубен половин час парламентарно време като една от най-големите подигравки в парламента". По думите му това е президент, който е избран с измама и се е подиграл с политиката и проблемите на българския народ, предаде агенция "Фокус".

„Не чухме нито един важен проблем, свързан с безработица, ниски доходи, липса на перспектива. Над 3 милиона българи са напуснали страната последните 20 години. Чухме една поредица от клишета и коледно-новогодишни пожелания, от които липсваха всякакви сериозни дълбоки проблеми. Съжалявам, че този човек е президент на България", заяви Сидеров, цитиран от агенция "Фокус".

Според него в момента страната има държавен глава, от който всеки нормален българин трябва да се срамува.

БСП: Държавата трябва да гарантира справедливост и равенство пред закона 

Пряката демокрация е важна, но употребата й за реализация на индивидуални или групови цели я обезсмисля. Съгласие за провеждане не референдум по изборните правила поне от БСП няма. Истината трябва да бъде казана на българските граждани, защото заблудите са част от девалвирането на доверието в политическата система. Този коментар направи лидерът на БСП Михаил Миков в декларация от името на своята група след обръщението на президента Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС.

Призив към Плевнелиев: Не лъжи, че на 10-ти ноември си свалял БКП*

Официално писмо до президента Росен Плевнелиев с искане да не лъже по отношение на дисидентското си минало изпрати д-р Аднан Лидиянов. ...

Според бившия министър на вътрешните работи държавата трябва да гарантира справедливост и равенство пред закона. "Всички сме съгласни, но не може да има върховенство, идващо само от реформи в съдебната власт. Няма как да има върховенство на закона, когато върховният законодателен орган преправя законите според интересите на бизнеса, лобистите и други държави. Не може да има върховенство на закона, когато в отделни министерства да се провеждат обществени поръчки се превръща в практика за обслужването на конкретни бизнес интереси, свързани с властта", добави Миков.

Според него приказките за консенсус не пораждат никакво доверие у гражданите, защото "консенсусът" се превръща в една изтрита мантра на прехода.

"Заблудата, че имаме широко партийно представителство в днешния парламент не може да промени реалността - българските граждани нямат доверие към актовете на властта", каза Миков. Той добави, че "абсурдно звучат" приказките за икономическо развитие и растеж от 2-3% догодина, като в същото време се планират дефицити от 2 млрд. лева годишно, покривани с нови външни дългове.

"За БСП има различни цели от онези, начертани от президента - по-справедливо заплащане на труда, по-справедливо данъчно облагане, по-справедливо отношение към здравето на българския гражданин, за друго образование, което не превръща хората в нископлатени работници в Европейския съюз, каза той. "Дори неолибералните апологети не могат да си представят как в най-бедната държава могат да се прилагат тези твърди неолиберални правила" добави лидерът на БСП.

Обръщението на президента Росен Плевнелиев към народните представители трябваше да накрая да завърши с „Честита нова година!". Това каза пред журналисти председателят на ПГ на „Патриотичните фронт - НФСБ и ВМРО" Валери Симеонов. В допълнение той беше категоричен: „Каква реакция очаквате, това е една измислена реч".

БСП: Тази актуализация е за задоволяване свръхамбициите на Плевнелиев

Днешният дебат е безпрецедентен. Не защото ние опитахме да провалим това заседание, а защото трите комисии са против това предложение. ...

Реформаторския блок: Референдум ще има. В изказването нямаше нищо изненадващо

Нямаше нищо изненадващо в изказването на президента Росен Плевнелиев. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев.

„Виждам опит в две посоки. И двете са положителни - едната е да се посочат приоритетите пред държавата в рамките на 2015 година, а другата е да се успокои тонът, защото се намираме в период след изтичане на 100-те дни на правителството и преди местни избори. От страна на опозицията виждаме острастяване на политическия живот. Имаше един безумен опит за успокоение на тези страсти. За съжаление, захлюпването по един много неетичен начин на президентското изявление от страна на БСП и в известна степен на ДПС, намали резултата от това изказване", заяви Кънев. По думите му тези нездрави политически страсти са били проявени веднага след призива да не бъдат проявявани.

Ние сме се подписали, че референдум ще има. Това каза още Кънев. Според него въпросът не стои на дневен ред.

ГЕРБ: Президентът изрази подкрепата си за електронното гласуване

"Атака" отказа да отиде на консултациите при Плевнелиев

ПП „Атака” няма да участва в политическите консултации при президента Росен Плевнелиев, предаде "Фокус". „Не виждам ...

Президентът изрази категоричната си подкрепа за електронното управление. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него "това е гаранция за прозрачността, която всеки един български гражданин иска и президентът маркира точно тези параметри, които ще дадат възможност за прозрачност и пълна гаранция за обществените поръчки, които се провеждат”.

Бившият министър беше категоричен, че и днес има определен дефицит, но се полагат усилия законодателството да се променя, за да може да се достигне до параметрите, които ще дадат гаранция. „Разбира се, ангажимент е на правителството и това, което беше декларирано в началото на мандата, електронното управление да бъде част от стратегическото управление, което трябва да реализира определени реформи. Убеден съм, че критиките, ако можем да ги вземем от президента, трябва да бъдат взети предвид”, подчерта Цветанов.

По думите му инициативата на президента за провеждане на референдум заедно с местните избори, ще бъде отговор към гражданското общество, не толкова към политическите формации. „Ние сме длъжни да се съобразим с желанието на българските избиратели и да дадем възможност за това дали те искат задължително гласуване, дали искаме електронно гласуване и искаме ли да въведем мажоритарния парламент”, каза още Цветанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика