Корнелия Нинова: Има спекула. Решението е таван на цените

1438
Корнелия Нинова: Има спекула. Решението е таван на цените
Снимка: БГНЕС

„По времето, когато аз бях вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, не е имало сигнали, че се вършат злоупотреби в ТЕЦ-овете и няма как да има, защото това е в сектор “Енергетика“.“ Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира проверката на Европейската прокуратура в България. И продължи: „Но имаше достатъчно публични сигнали, граждански протести за замърсяване на въздуха и многократно оплаквания на граждани. Тази акция е дори закъсняла, но трябва да се направи и да се понесе отговорност, ако има нарушение на закона. Особено що се отнася до екологията, здравето на хората и чистотата на въздуха“, каза още тя в ефира на bTV.

По думите ѝ фактът, че досега никой не е наказан означава, че българската прокуратура не си е свършила работата. „Допускам, че е имало много сигнали, но дори и да не са били до тях, е можело да се самосезират от гражданските протести“, смята лидерът на социалистите.

ЦИК няма да обжалва решението на съда за машинния вот

Централната избирателна комисия (ЦИК) няма обжалва решението на Софийския административен съд, който миналата седмица уважи жалбите на ...

Нинова обяви, че БСП сама се е оздравила и въпреки всички шумни изказвания, до момента никой от заявилите, че напускат, не е подал молба за напускане на партията. Идеята на партията е да обедини хората около идеи и каузи, а не всеки да си гони личния и кариеристичния интерес.

Поради въпроса с Истанбулската конвенция и джендър идеологията БСП се отдалечава от ценностите на европейската левица. „Такъв спор имаме с Партията на европейските социалисти и той ще продължи. Докато съм председател на Българската социалистическа партия, българските социалисти няма да приемат Истанбулската конвенция. Децата и семейството са нашият ценностен избор" категорична е тя.

Нинова обясни и защо тази тема стана толкова актуална точно сега: „Преди две седмици ЕП прие да възложи на Съвета на Европа да ратифицира Истанбулската конвенция от името на всички държави членки. Дори от името на тези, които не сме съгласни - това сме шест държави. Ние имаме конституционно решение, което забранява трети пол, освен мъж и жена, тоест социалния пол, както е записано в конвенцията. На това получих отговор да си променим вътрешното законодателство. За нас децата и семейството са ценност. Уважаваме хората с различна сексуална ориентация, но защитаваме семейството и децата", посочи тя.

По думите ѝ опасността се крие във възможността непълнолетните сами да избират пола си. „От 18 г. нагоре човек може да се самоопределя и ние ще защитаваме тези хора, ще ги пазим от хомофобия, но до 18 г. недейте да карате децата сами да избират какъв пол са, или че са родени в чуждо тяло“, призова Нинова.

Тя припомни, че в последните дни на парламента, благодарение на БСП, беше отхвърлен Закона за домашното насилие. „В него имаше текстове, в които се възлага на неправителствени организации да подготвят учебните програми за деца в тази посока. Има всякакви сигнали в Европа какво се случва и аз смятам, че това ни чака и нас, ако не вземем мерки навреме“, предупреди лидерът на социалистите.

Сметната палата към партиите: За дарения над 780 лева - казвате откъде са парите

По повод започващата на 3 март предизборна кампания за парламентарните избори на 2 април, Сметната палата напомня, че съгласно Изборния...

За БСП инфлацията, цените и доходите остават най-важната тема. „Доказахме го и по време на управлението, доказваме го след това в парламента и сега в предизборната кампания. Припомням, че благодарение на участието на БСП в правителството, децата са на безплатни детски градини и ясли, сега ще имат и безплатни учебници. Младите семейства получават обратно данъците, които са платили - за едно дете 600 лева, за две - 1200. Майчинството и детските се увеличиха. Работниците и работещите бедни получиха увеличение на минималната работна заплата, пенсионерите увеличени пенсии. Първо място по индустриално производство в Европа, замразени цени за домакинствата през зимата за ток, помощ за икономиката - над 200 лева таван на тока. Това е лицето на БСП и ние от това няма да отстъпим“, категорична е тя.

„БСП е последователна и следва своите линии, а другите партии да правят каквото искат“, заяви Нинова и допълни: „Ние се борим с Истанбулската конвенция от пет години. Исторически винаги сме били за мир и против войната. Исторически сме социалната, лява партия, която защитава доходите на хората и се бори с неравенствата и бедността. Така че ако други, нови партии, имат същите линии на поведение и политики, това си е техен избор“, посочи тя.

По отношение на високите цени Нинова припомни, че партията има много остри спорове с търговските вериги за първи път през 2015 г. „Тогава внесохме и се прие законът, в който определен процент от стоките в магазина трябва да са с български произход, защото ние защитаваме националния интерес, родното производство, икономика и земеделие“, обясни тя и продължи: „Що се отнася до времето, когато бях министър, говорят фактите. Тогава имахме две спекулативни ситуации - бензинът и олиото. Овладяхме ги и двете. Тогава нямаше такъв ръст на цените, какъвто е сега“, заяви тя и определи сегашното повишаване единствено със спекула.

Нинова даде доказателство, че БСП са разумни, опитни и последователни: „Преди две години предложихме закон за спекулата, на който обаче президентът наложи вето. След това не успяхме да го преодолеем. В момента смятаме, че правилното временно решение е таван на цените на храните от малката потребителска кошница - мляко, месо, олио, захар, кашкавал, сирене, хляб.“ По думите ѝ това е европейска мярка, която работи в Испания, Унгария, Гърция и Франция и рано или късно и в България ще се стигне до това.

По отношение възможните конфигурации след изборите Нинова обясни: „Ще изчакаме да видим резултатите и кои партии с какви проценти ще влязат. След това ще решим какво да правим след вътрешнопартийни допитвания - поредното доказателство, че сме най-демократичната партия. Каквото решат членовете на БСП, това ще направим“, заключи лидерът на партията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com