Кънев: Ще предложим редакция - Подкрепяте ли повече мажоритарност в пропорционалната система?

10199
Кънев: Ще предложим редакция - Подкрепяте ли повече мажоритарност в пропорционалната система?
Снимка: БГНЕС

Срещата беше свързана с въпросите за референдума и предложението на ДПС за 100% мажоритарен вот. Очевидно е, че не подкрепяме това предложение. Това коментира пред журналисти съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, предаде „Фокус”.

„За нас то напълно би изкривило политическата система в България, а освен това страда от тежки недостатъци. Оказа се, че какъвто и да било мажоритарен вот, ние си го представяме в два тура, а ДПС - в един. Не знаем позицията на най-голямата партия – ГЕРБ”, посочи Кънев.

Местан: Мажоритарният вот няма да засегне ДПС

Мажоритарният вот няма да засегне ДПС. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан след среща с Реф...

Той уточни, че са представили тяхната позиция, която е за задължителна преференция без преференциални прагове, което би обезпечило наистина пълна мажоритарност при запазване на пропорционалната избирателна система.

„Вярвам, че ще предложим редакция на въпроса в тази насока – подкрепяте ли засилване на мажоритарния елемент при запазване на преференциалната избирателната система”, уточни Радан Кънев.

Той коментира, че към настоящият момент техните предложения са обратни на тези на ДПС. „Това няма да е първото ни политическо разминаване. Политическият ни интерес е различен. От мажоритарна система с едномандатни райони без втори тур, интерес в България биха могли да имат единствено ГЕРБ и ДПС и обратно – от преференциална система с неограничена преференция - основно десните политически партии”, каза още Радан Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика