"Лукойл" и Васил Божков са чисти: Говори шефът на НАП

9036
"Лукойл" и Васил Божков са чисти: Говори шефът на НАП
Снимка: БГНЕС

Към момента бизнесменът Васил Божков е изчистил всичките си задължения към бюджета. "За периода, за който е проверяван, е чист." "Лукойл" - също така не дължи нищо и си плаща редовно данъците. Tова обяви в интервю за Нова телевизия изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Румен Спецов. 

"Лукойл" 

"Лукойл" непрекъснато е проверяван, а ревизионната дейност е съсредоточена върху това да установи дали има несъответствие в декларираното. Румен Спецов отказа обаче да отговори дали има много ревизионни актове на НАП, които да са оспорени от компанията и да падат в съда.

Проверката на НАП на българи с имоти в Гърция и Дубай показала разминавания само на 3 лица от 2000. Страхотна новина е, че има българи с легални доходи, с които да си позволят имоти в чужди държави, лошата новина е, че тези доходи не са инвестирани в България, коментира Румен Спецов. Иначе данъчните били длъжни да направят тази проверка, за да защитят обществения интерес и да са сигурни, че го правят, въпреки че тя не е довела до сериозен приход към бюджета на държавата.

Още: Продажбата на "Лукойл Нефтохим" - кога?

Барселонагейт

Ревизионното производство е приключило. В рамките на данъчното разследване е установено едно лице с несъответствие на доходите, но вече всичко е платено. Установено е несъответствие и при едно лице, което обаче не попада в обхвата на български граждани, той е със статут и е предаден на съответните власти да бъде обложено там. Румен Спецов не посочи дали става въпрос за Испания или Турция, накъдето стана ясно, че водят следите на парите. Останалите са обложени у нас, където е установено несъответствие и вече всичко по нашето законодателство е платено.

Още: Бойко Борисов излиза чист от "Барселонагейт"

БФС

НАП ще провери цялата финансова дейност на Българския футболен съюз (БФС). Румен Спецов очаква обаче всичко да е наред, но когато приключат проверките НАП, ще изнесе данните.

НАП не осъществява политически поръчки или политически чадър, увери още Румен Спецов. Асен Василев никога не му се е обаждал, а на въпрос дали това е правил премиерът Николай Денков, шефът на НАП отговори: "Няма как да стане" и обясни, че двамата политици имат достатъчно чест и морал, за да не го направят, а и самият той също.

Още: БФС трябва да има президент, който да може да удари по масата със здрави панталони

Идеите на Асен Василев не са екзотични

Идеите на Асен Василев за промени в данъчните закони не са екзотични, а се прилагат в много държави в света. Това, според Спецов, се отнася и за "донус - бонус", това е практика в други страни. Така или иначе данъчните получават сигнали, а НАП е събрал 600 000 лева за година от сигнали и без да раздава награди. От началото на годината са получени 4500 сигнала за различни нарушения - от неиздаване на фактури и касови бележки, до неплащане на наеми, данъци и т.н.

"Бонус-донос"

Мярката "бонус-донос" бе отхвърлена от парламента, както и мярката клиентът да има право да не плати, ако не е получил касова бележка. И за нея Румен Спецов обясни, че се прилага - в Гърция и в Румъния тя е въведена от 10 г. Тези мерки спомагали да се изсветлява икономиката, заедно с мярката за облагането на бакшиша.

Националната агенция за приходите вече продава на търг автомобили, конфискувани от пияни или дрогирани шофьори. За разлика от другите приходи - за тези изпълнителният директор на агенцията Румен Спецов се надява не да растат, а да намаляват и мярката за има превантивен ефект, защото "това, което се случва по пътищата е недопустимо", посочи той. 

Но дори и да няма сериозен ефект, данъчните ще продължат, тъй като това им е вменено като задължение по закон.

Още: "Донос-бонус" и кешови плащания до 5000 лева минаха на първо четене с идеи за промяна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика