Лъжеш при европроект - до 1 млн. лв. глоба

16303
Лъжеш при европроект - до 1 млн. лв. глоба
Снимка: Thinkstock

Все по-голям става броят на престъпленията, заради които фирмите и неправителствените организации ще носят имуществена отговорност. Глобата ще е гигантска - до 1 млн. лв. във всички случаи без изключение. Това става ясно от внесените от кабинета в парламента промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

Административни наказания вече ще се налагат и за представяне на неверни сведения, за да се получат средства от еврофондовете, избягване на данъци в големи размери, фалшифициране на пари, отпускане на кредит на лица, представили неверни сведения, подпомагане на чужденец да пребивава в страната в нарушение на закона, проповядване на расова омраза в медиите, длъжностни престъпления.

ЕС ни готви нови санкции за нарушения при еврофондовете

Очаква се Европейската комисия да наложи нови санкции на България за нарушения по разходването на средства от еврофондовете. Това става...

Глобата ще се налага от административен съд по предложение на прокуратурата. Наказателното дело ще се води отделно срещу служител или управител на фирмата, тъй като наказателната отговорност е лична, но повдигането на обвинение ще е достатъчно основание да започне производство за глоба срещу фирмата или неправителствената организация.

Санкция обаче може да се наложи и без срещу човек от фирмата да има наказателно разследване и дори когато е изтекла давността за престъплението или заподозреният е починал, информира в. "Сега" в утрешния си брой.

С промените се дават още по-големи възможности за налагане на глоби. Новите текстове предвиждат това да се прави даже ако заподозреният признае вина и се споразумее с прокуратурата, или когато разследващите предложат той да се размине само с глоба и да не влиза в затвора. Дори депутатският имунитет, който по принцип спира наказателното преследване, няма да е пречка на фирма или фондация да се наложи глоба, ако в управителния й съвет има такъв човек. Т.е. конкретният заподозрян не може да бъде разследван, докато парламентът не разреши, но това не пречи на прокуратурата да поиска парична санкция за юридическото лице.

Освен за неверни данни при еврофинансиране глоби ще има и ако се лъже при кандидатстване за кредит от банка. Максималният размер на глобата не може да надвишава 1 млн. лв., но не може и да е по-малък от получената облага. На санкция ще подлежат и фирми, които нямат седалище у нас, ако престъплението е извършено в България.

Георгиева: Българите действат с шуробаджанащина при европроектите

„Много добре е това, че гражданите взимат в ръцете си контрола върху използването на парите от Еврокомисията. Ние вече получихме ...

Друго престъпление, което влиза в обхвата на ЗАНН, е длъжностното. Т.е. ако фирма се обогати от престъпление по служба на чиновник, тя също попада под ударите на закона.

Държавата да има право да конфискува и непряката облага, която фирмата е получила от незаконно финансиране, предвиждат промените. Става дума за придобитото с въпросната сума. Досега тази възможност се предвиждаше само за пряката облага, т.е. за получената сума. С приемането на законопроекта санкцията от 5 до 100 хил. лв., ако например не може да се установи размерът на незаконно придобитите пари, ще се завиши до 1 млн. лв.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика