Мая Манолова: Нещо се прави на тъмно, нещо се прави зад гърба на гражданите

10578
Мая Манолова: Нещо се прави на тъмно, нещо се прави зад гърба на гражданите
Снимка: БГНЕС

"В една от предложените промени през Закона за държавния бюджет, в Закона за държавния служител реално ще остави на улицата няколко хиляди души от 1 януари, защото за предсрочно пенсиониралите се служители на МВР, на отбраната и в други сфери, където има ранно пенсиониране, се въвежда несъвместимост, което означава, че от 1 януари са без работа. Нещо се прави на тъмно, нещо се прави изненадващо, нещо се прави зад гърба на гражданите. И още по-драматично е това, когато се отнемат права без изобщо да те информират за това и няма как да остана безразлична. Всъщност хората, които ще останат без работа бяха прочели текстовете и те ме помолиха да ги защитя." Това заяви в интервю за БНТ омбудсманът Мая Манолова.

По думите ѝ "няма как да не съм притеснена от разширяващата се и ескалиращата практика през законите за бюджета да се променят множество други закони - без обществено обсъждане, без дебат, което създава една непредвидимост и една несигурност у гражданите какво и как внезапно може да бъде променено. При това става дума за разпоредби, които се отнасят до основни права на гражданите."

Мая Манолова остро разкритикува проектобюджета на Здравната каса

Омбудсманът Мая Манолова внесе в Народното събрание остро становище по Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна кас...

"Например през закона за Здравната каса се променят 16 други закона - без обсъждане, без дебат, без предварителна информация. През държавния бюджет се променят 11 други закона и още няколко в третия", каза Манолова.

По отношение на демографската политика, Манолова заяви, че уважава приоритетите на правителството - като образование, доходи, но демографската криза е проблемът на проблемите за България.

"Всъщност в Закона за семейните помощи за деца средномесечният доход, до който се предоставят месечни помощи остава същия - 450 лв. Остават същите и детските надбавки - 40 лв. за първо, 90 лв. за второ, 135 лв. - за трето, които са крайно недостатъчни. Не успях да се преборя за този подоходен критерий. Не успях да се преборя и за това да има такси в задължителните забавачки. Това, което също ме притеснява е, че започва да се говори, че добре би било да се отнеме втората година майчинство."

Манолова коментира и темата дали се готви да се кандидатира за кмет на София. По думите ѝ, ако се кандидатира за някакъв пост, тя го прави открито и го обявява публично. Освен това, тя говори и за решението през бюджетния закон да ѝ бъде свалена охраната от НСО, като заяви, че няма нищо против. Омбудсманът уточни, че смятала да пътува за служебен ангажимент във Варна и планирала това да стане с влак, макар че щяло да ѝ отнеме много време, като обясни, че НСО помагала много в това отношение - да се придвижва бързо.

Манолова: Топлофикация е най-проблемният монополист, изказването на Симеонов е безчовечно

На Топлофикация като най-проблемен монополист е посветена първа страница от Бялата книга на нерешените проблеми , която представи омбуд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика