Манолова: Аз последна съм против искането за референдум

16143
Манолова: Аз последна съм против искането за референдум
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от КБ Мая Манолова коментира пред Дарик радио приетия късно в петък нов Избирателен кодекс.

"Това е първият парламент, който приема наистина мажоритарност в избирателната система. На следващите евроизбори за първи път хората наистина ще имат реалната възможност да пренареждат листите", заяви Манолова.

Манолова: Над 50% от българите очакват нов Изборен кодекс

„Новият Изборен кодекс ще бъде приет и ще действа на предстоящите избори”. Това заяви пред Нова телевизия заместник-председ...

На евроизборите преференцията ще работи с 5% праг и ще могат да се разместват водачите на листи, допълни тя и подчерта, че предложението преференцията да бъде чиста и да бъде 5% е дошло от парламентарната листа на КБ.

Тя посочи, че идеята е следващите евроизбори да се проведат по новите изборни правила. Президентът може да се опита да забави този процес, но не мисля, че това ще работи в негов интерес, коментира зам.-председателят на парламента. Тя бе категорична, че "при положение, че Плевнелиев пусна Изборния кодекс на Фидосова, така че сега би трябвало да бъде много, много убедителен, ако реши да наложи вето". Президентът не постави най-актуалните въпроси за референдум, смята Манолова. Въпросът за електронното гласуване не интересува много хората, темата за намаляване на броя на депутатите, за възможността за отзоваване на депутати, или как да бъде избиран президентът, според нея вълнува повече. Тези въпроси, обаче не бяха предложени за референдум, посочи Манолова.

Аз съм за това хората да бъдат питани. Манолова припомни, че БСП е партията, при която беше приет закона за референдумите. "Ние сме първата политическа сила, която организира референдум. За това аз съм последният човек, който е против искането за референдум", допълни Мая Манолова.

Зам.-председателят на НС съобщи, че в понеделник законът ще бъде изпратен на президента Плевнелиев. Има много работа на стенографите, на правните експерти в парламента, които ще работят събота и неделя. Те трябва да сглобят всички приети текстове в закона. В 15-дневен срок е един закон, да бъде обнародван в Държавен вестник, а президентът има 8 дни да приеме закона.

Когато Манолова пише изборните правила, всяка тройна коалиция си тръгва, смята Атанасова

"Аз мисля, че този спор вече е приключил, тъй като този текст, че единствено и само българският език е официалният по време на предизбо...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика