Манолова посочи, че Европа ни следи за неспазване на съдебни решения от ЕСПЧ

1175
Манолова посочи, че Европа ни следи за неспазване на съдебни решения от ЕСПЧ
Снимка: БГНЕС

От началото на годината до октомври България е осъдена да заплати обезщетения в размер на 799 595 евро от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това сочат данни, изнесени от омбудсмана Мая Манолова, предаде БГНЕС.

Манолова организира конференция по повод 25 години от ратифициране на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи /ЕКПЧ/.

Огромен брой решения на Европейския съд по правата на човека не се изпълняват

Почти 10 000 решения на Европейския съд по правата на човека не са били приложени от националните правителства на отделните страни-член...

"За мен като омбудсман ефективната защита на правата на българските граждани не се изчерпва просто с работата по конкретни казуси за нарушение на човешки права, но и с наблюдаване на начина, по който се изпълняват в България осъдителните решения на Европейския съд за правата на човека”, заяви Манолова. Тя отбеляза, че за съжаление често българските институции не предприемат необходимите действия за изпълнение на решенията на съда в Страсбург. По думите ѝ, друго утежняващо обстоятелство за решенията на Европейския съд за правата на човека срещу България е фактът, че те не са еднотипни, те са практически по целия спектър от права, защитени от Европейската конвенция.

"От общо 649 осъдителни решения на съда в Страсбург срещу България към момента окончателно са затворени 387, т.е. текущи са 262”, каза омбудсманът. Тя отбеляза, че с този брой висящи дела - 262, изчислено особено към броя на населението на България, ние имаме един от най-високите дялове неизпълнени решения на съда в Страсбург. От тези текущи 262 дела, цели 108 са в процедура на засилено наблюдение, които са разпределени в 15 групи.

"Искам да акцентирам на обезпокоителния факт, че България е една от четирите държави, заедно с Турция, Румъния и Грузия, за които е проведена процедура на прехвърляне от обикновено към засилено наблюдение", подчерта Манолова. Тя отбеляза, че според годишния доклад на Комитета на министрите за 2016г. цели 7% от общия брой дела под засилено наблюдение се падат на България.

Според данните, които Манолова изнесе през 2016г. България е изплатила обезщетения в размер на 969 хил. евро. За 2017г. към днешна дата обезщетенията са вече за 799 595 евро.

БХК: В България има отстъпление от защитата на правата на човека

Дискриминацията и нарушаването на правата на етническите малцинства, речта на омразата срещу бежанците и етническите групи, сериозните ...

"Според мен трябва да се говори не само за върховенство на закона, а и за върховенство на правата на човека", каза омбудсманът. Тя посочи, че това са свързани понятия, но акцентирането върху върховенството на правата на човека има своето обществено значение и би накарало институциите във всяко свое действие, във всеки свой акт да се ръководят не просто от буквата на закона, а от стремежа да дават възможност за едно пълно упражняване на правата на човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика