Мария Габриел: България може да остави отпечатък върху историята на ЕС

2088
Мария Габриел: България може да остави отпечатък върху историята на ЕС
Снимка: БГНЕС

България само след няколко месеца ще председателства Съвета. Това е моментът, в който всички заедно можем да покажем, че България ще остави отпечатък в историята на ЕС и то с благородни каузи. Това може да стане само с взаимодействие и подкрепа. Това каза еврокомисарят Мария Габриел в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Най-големият ми капитал е връзката ми с хората. Благодарение на тях сме успели да постигнем много каузи. Моята сила и това, които искам да продължа е – диалог, обединение“, посочи Габриел. Според нея самият факт, че след толкова месеци България получи един от най-важните ресори в ЕС, ресор, който отговаря и за бъдещето на Европа, отменя негативизма от това, че дълго време нямахме еврокомисар.

Официално: Мария Габриел е назначена за член на Европейската комисия

Съветът на ЕС съобщи официално преди минути, че Мария Габриел е назначена за член на Европейската комисия. Това съобщиха от пресцентър...

„Това, което за нас е важно, да погледнем какво може да бъде свършено в този период. Този сектор е признание за доверието на европейските партньори, но оттук нататък предстои много работа“, коментира тя. По думите ѝ цифровите технологии трябва заедно с традиционните канали за комуникация да помагат на борбата със социалната изолация и на необходимостта с повече цифрови умения. „Цифровите технологии могат да бъдат много напред в определени части на Европа или страната, каквито са големите градове, но не бива да забравяме селските и периферните райони“, каза еврокомисарят, цитирана от "Фокус".

„Часовникът тиктака, мандатът е само 2 години и трябва да свършим максимален обем работа в кратки срокове. Моят мандат е ясно дефиниран – на първо място, трябва целите, каквито бяха заложени през 2015 г. на единния цифров пазар в Европа, да направят една солидна база за икономиката и за обществото ни“, допълни Габриел. „Смятам още в понеделник да се включва в първия триалог по директивата за аудиовизуалните медийни услуги. В нея има много важни неща, свързани със защитата на непълнолетните. Ето по този начин трябва да действаме, с личен ангажимент“, каза тя.

Според нея предстоят много предизвикателства, свързани с авторското право, с кода за електронните комуникации, географското покриване. „Не може да има дискриминация в онлайн търговията, основана на местожителство или на гражданство. Ето нещо, което ще допринесе много конкретни ползи на гражданите“, коментира Габриел. „Имам самочувствието на представител на страна, която има необикновено голям потенциал в областта на цифровите технологии. България се очертава като регионален лидер във високопроизводителните и изчислителни технологии“, каза тя.

По думите ѝ фалшивите новини не са нов феномен, но сега различното е скоростта, с която информацията се разпространява и публиката, до която могат да достигнат. „Това означава да работим в още две области. Това, което можем да направим е повече програми за онлайн обучение. Да бъдат създадени програми, които да позволят на хората да имат възможност да идентифицират кой е достоверният източник“, допълни еврокомисарят. Тя съобщи, че смята да предложи законодателство, свързано с нелоялните търговски практики между онлайн платформите и предприятията, които оперират на тях.

Европейският парламент одобри Мария Габриел като новия ни еврокомисар

Вече официално можем да кажем, че Мария Габриел на практика е новият ни еврокомисар. Европейският парламент одобри номинацията на Габри...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика