Мария Габриел връща първия мандат на Радев

3888
Мария Габриел връща първия мандат на Радев
Снимка: БГНЕС

Kандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще върне днес изпълнен мандата за правителство на президента Румен Радев. Държавният глава ще приеме Габриел в 15:00 часа.

Имената на бъдещите министри ще станат ясни след връщането на първия мандат. Очаква се парламентарните групи на ДПС и „Има такъв народ“ да подкрепят експертното правителство на Мария Габриел. Заедно с ГЕРБ те имат общо 116 депутати, като не им достигат 5 гласа за мнозинство.

Късно в неделя Слави Трифонов изненадващо съобщи, че ИТН няма да подкрепи и да участва в правителство с първия мандат. Това прави невъзможно ГЕРБ-СДС да получат достатъчно парламентарна подкрепа за първия мандат.

Мария Габриел е разпределила министрите - ето колко ще имат ДПС и ИТН

Кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел вече е направила разпределение на броя министерски кресла сред трите формации, които ще под...

От ПП-ДБ също са категорични, че няма да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ, а ще предложат свое правителство с втория мандат, като се надяват то да бъде подкрепено от партията на Бойко Борисов. БСП също няма да гласуват за кабинета, предложен от Габриел. И ПП-ДБ, и БСП изключиха възможността техните депутати да отсъстват в деня на гласуване на кабинета или някакви други "игри", които да позволят избиране на правителство през "задния вход".

Според ГЕРБ, ако не бъде реализиран кабинет с първия мандат, с втория и третия това ще бъде още по-трудно. Партията на Борисов призовава останалите политически сили в парламента към разум, защото е крайно време страната да има редовен кабинет, за да се справи с предизвикателствата, като влизане в Шенген и приемане в Еврозоната.

ГЕРБ подчертават, че имат незначителни различия с ПП-ДБ в законодателната програма за следващата една година. По тази причина няма логика кабинет да не бъде избран още с първия мандат.

От ПП-ДБ заявяват, че не могат да подкрепят мандат на ГЕРБ, защото се опитват да наложат нов модел в политиката - това, което кажеш в предизборната кампания, трябва да остане като дадена дума. В същото време от коалицията, водена от Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов признават, че страната е в политическа криза и не може да си позволи да отиде на шести избори. ПП-ДБ допускат, че в предложения от акад. Николай Денков могат да бъдат направени промени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Никола Минчев: Нямам охрана, но и в момента ползвам транспорт на НСО

Стана ясна цената на бюлетините за изборите на 9 юни

"Война с медиите" и дело-шамар: Спор между депутат от ГЕРБ и АЕЖ-България

България е "за" свикване на Среща на върха за мир в Украйна

Проблемите пред Източния фланг на НАТО, ако има война в Европа: Говори адм. Ефтимов

Първан Симеонов: Борейки се с Путин, не бива да заприличваме на него

По повод 24 май: Румен Радев се среща с папата

Радев след катастрофата с Кирил Петков: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо

Вътрешният министър обясни защо Кирил Петков се охранява от НСО

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика