Мария Капон от ЕНП: Искаме оставка на това правителство

4989
Мария Капон от ЕНП: Искаме оставка на това правителство
Снимка: БГНЕС

Мониторинговият доклад на Европейската комисия, който отчита състоянието на правосъдната система, борбата с корупцията и организираната престъпност е обичайно критичен, както по традиция това се констатира от 10 години насам. Това се казва в позиция на председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Мария Капон.

От партията припомнят, че първоначалната идея на скептиците в Брюксел, които се са се притеснявали от приема на България в Европейския съюз, е 3-годишен период на мониторинг, заради факта, че страната ни не отговаря на критериите за членство в тази област. "Управляващата върхушка неколкократно надмина срока на мрачните им прогнози. И до днес нищо не се е променило в тази сфера, както не са се променили и лицата, съставящи тази върхушка от тогава до днес. Тогава виждахме Първанов на властова позиция, виждаме го и днес в управлението. Тогава виждахме Румен Петков, виждаме го и днес. Тогава виждахме Бойко Борисов, който уж напусна МВР заради Румен Петков, виждаме го и днес, заедно с него. Тогава виждахме министъра на Сергей Станишев – Миглена Кунева, виждаме я и днес", пишат от Европейската народна партия.

Кунева: Този ВСС ще бъде сменен, надявам се да си подадат оставката

Този Висш съдебен съвет ще бъде сменен. Надявам се сами да си подадат оставката, ако така решат. Ако не - ще дойде време, когато ще се ...

"Всички опити да се преразказва доклада като мек и дипломатичен са безсмислени, защото българите отдавна не вярват и търсят правосъдието си на улицата, както се случи в Бургас, Враца, Стрелча, София и т.н. От Единна народна партия, като част от българските граждани, не четем доклада, а живеем в условията, описани в този доклад. Същото са принудени да правят очевидно и стотици чуждестранни инвеститори, обединени в най-известните търговски камари, които представляват интересите им в България“, заявява председателят на ЕНП Мария Капон.

От ЕНП завяват още, че желанието на ГЕРБ и присъдружните му организации да си измият ръцете с искане на оставка на Висшия съдебен съвет е противоконституционно, от една страна. От друга - никой в българското общество няма гаранции, че задкулисните властови центрове, които диктуват избора на представители във ВСС няма да се възпроизведат отново, но с подменени лица. Тази плитка политическа маневра е демонстрация на безсилие както пред българския народ, така и пред бизнеса и европейските ни партньори. В документа за първи път се цитират десетки дела, в които страната ни е осъдена, заради неефективно разследване, а с разследване не се занимават във ВСС.

"Европейската комисия има остри критики и към законодателната, и към изпълнителната власт. Затова ние искаме оставка както на това правителство, така и на това Народно събрание, които в мафиотска обвързаност демонстрират политическото лице на олигархията, която трупа икономическа мощ за сметка на всички нас. Нищо по-малко от оставка няма да даде началото на истинската промяна“, категорична е Мария Капон.

Припомняме, че депутатите, влезли от листите на ГЕРБ в Европейския парламент, са от семейството на Европейската народна партия.

ЕК препоръчва за независим преглед над дейността на прокуратурата

Очаква се Европейската комисия (ЕК) да посочи отново липса на убедителни и трайни резултати в борбата с корупцията на високо ниво...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика