"Маркет Линкс": При избори днес ГЕРБ води, "Български възход" е аут

10625
"Маркет Линкс": При избори днес ГЕРБ води, "Български възход" е аут
Снимка: Actualno.com/Ивайло Илиев

Ако изборите бяха сега, партията на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход" би изпаднала от парламента. Това показват данни от ново национално проучване на "Маркет ЛИНКС", финансирано и реализирано съвместно от bTV и социологическата агенция.

То е проведено сред 1022 лица над 18 г. в страната в периода 10-20 декември 2022 г. по методите на пряко, лично интервю и онлайн анкета.

Според анкетираните при предсрочни избори първа политическа сила е ГЕРБ - с 12.1% от гласовете на всички и 22.6 - на гласуващите. Втора е "Продължаваме промяната" - със 7.1% от гласовете на всички и 16.2% на гласуващите, трета - ДПС (съответно с 5.3% от гласовете на всички и 12.2% от тези на гласуващите), а четвърта - "Възраждане" (5.7 и 10%). На пето място в парламента според изследването се нарежда БСП (5.1% и 9.6%), следвана от "Демократична България", която е на ръба (3.6 и 8.3%). Под 4%-та бариера остава "Български възход" с 2.3% от гласовете на всички и 2.6% от тези на гласуващите. Както и в момент, "Има такъв народ" не влиза (с 1.6 и 2.2%). Още: Само 1/4 от българите одобряват служебния кабинет, рекордно ниско доверие в парламента

"За съжаление, готовността за гласуване намалява. Понастоящем готовност за гласуване изразяват само твърдите партийни електорати", коментира социологът Добромир Живков. По думите му 32% от хората заявяват, че твърдо ще гласуват, 26% със сигурност няма да гласуват, а 16% се колебаят.

57% от българите смятат, че е важно да има машинно гласуване, за да има честни избори. 25% не подкрепят това твърдение, а 18% не могат да преценят, показва още проучването.

Удовлетворение от развитието на страната 

"За съжаление, от гледна точка политическата ситуация в страната българските граждани дават много ниски оценки. Изразяват своето опасение и страхове от това как ще се развива България като цяло", заяви Живков. По думите му всички обществени очаквания са свързани с това дали ще има редовен кабинет. "Виждаме голям спад на удовлетворението от развитието на страната. Около 10% смятат, че страната се развива в позитивна посока, докато близо 85% смятат, че страната се развива в негативна посока. Това са исторически ниска нива на измерване на този индикатор", добави социологът.

Доверие в политически фигури

Според Живков политическата криза води до спад на доверието в политическата класа. 76% от запитаните нямат доверие на съпредседателя на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков, докато едва 19% му имат доверие. Още: Любомир Стефанов: ПП и ДБ пак няма да се явят заедно на парламентарни избори

За първи път се отчитат малко по-висока степен на недоверие към президента Румен Радев, отколкото на доверие. "През годините той се радваше на доверие от около 55%. Сега 40% от анкетираните имат доверие на президента Румен Радев, а 41% нямат такова", посочи Живков. 43% нямат доверие на служебния премиер Гълъб Донев, докато 18% имат доверие. По настоящем правителството и в частност служебният премиер остават в сянка, основния фокус е върху политическите лидери и всички те отбелязват спад през последните месеци.

51% смятат, че политическата отговорността при неуспех на това Народно събрание да гласува редовен кабинет би била на всички политически сили, включително и на президента. 14% смятат, че отговорността би била на ГЕРБ, а 6% на "Продължаваме промяната".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

АКФ: В АПИ е назначен бивш директор на общинско дружество със съмнения за злоупотреби

Комисията "Нотариуса" в парламента приключи без финален доклад

Сергей Станишев се завръща в родната политика

Ветото на президента срещу Закона за инвестиците мина на комисия

Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат

Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитет, за да бъда разследвана по казуса "Корал"

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com