Местан изплака: Президентът ни взе едно място в ЦИК и го даде на ГЕРБ

12155
Местан изплака: Президентът ни взе едно място в ЦИК и го даде на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Указът на президента за бройката на членовете в ЦИК е в абсолютно грубо нарушение на Изборния кодекс и на тази пропорция, защото президентът взе от ДПС, за да даде на ГЕРБ. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан, предаде Агенция "Фокус".

„Понеже в Изборния кодекс има ясни текстове, които уреждат избирането на ръководство на ЦИК, текстове, които уреждат избирането на останалите членове на ЦИК и че съотношението на парламентарните групи като членове на ЦИК е абсолютно задължително и при изчисляването на това съотношение не влиза ръководството на ЦИК, както и двамата членове от представените в Европейски парламент политически сили, точка втора от нашия проект за решение отразява абсолютно коректно съотношението между парламентарно представени политически сили. По това съотношение партия ГЕРБ има 5,14 полагащи се членове, ПП ДПС – 1,95”, заяви Местан.

Местан: В България няма никакви предпоставки за референдуми като този в Крим

В България няма никакви предпоставки за каквито и да е референдуми от рода на Крим. Това каза пред журналисти в парламента председателя...

По-рано днес президентът постанови шест места в ЦИК за ГЕРБ и едно за ДПС. След това със 110 гласа „за” депутатите приеха решение, според което Народното събрание предлага на президента Росен Плевнелиев да назначи останалите членове на ЦИК, при спазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, както следва: ПП ГЕРБ - 5 членове, Коалиция за България - 5 членове, ДПС - 2 членове, Атака - 1 член, НДСВ - 1 член, Синя коалиция - 1 член.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика