Местан обяви война на ДПС заради Възродителния процес, щял да търси истината

3023
Местан обяви война на ДПС заради Възродителния процес, щял да търси истината
Снимка: БГНЕС

Призовах на многобройните членове и симпатизанти на ДОСТ да не отговарят на провокациите. Призовах същото и колегите от ДПС, но те не го сториха и прибягнаха до езика на истерията. Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан, визирайки скандалите между неговата партия и ДПС в Джебел от 19 май.

Това е политически резил за ДПС, подчерта Местан, който пак направи алюзия между ДПС и Русия – ръководителите на Движението изглеждали като руски военен хор. Може ли да се партизират майските събития – това е много важен въпрос. ДПС видя Джебел като място „за едно психологическо обръщане”. Според Местан не може майските събития от 1989 година (бел. ред. – т. нар. Възродителен процес) да се превръщат в партийно предимство. ДПС имат претенцията, че това е техен монопол, защото считат, че тези събития са организирани от „почетния председател” на Движението. Смятам, че трябва да се разкрие изцяло кой стои зад майските събития, заяви Лютви Местан пред Нова телевизия.

Хакери се хвалят, че са свалили сайта на ДПС

Официалният сайт на ДПС е бил обект на хакерска атака. Това съобщава потребител с име nacrox nacroxsov, който е изпратил принт скрийн н...

Лидерът на ДОСТ посочи, че малко след майските събития в Париж имало две делегации на конференция за правата на човека – една от дисиденти, водена от Петър Бояджиев и Петър Манолов и една от Комитета за правата на човека на комунистическата държава. От името на комитета участва Юли Бахнев, добави политикът. Бахнев става депутат от ДПС година по-късно във Великото народно събрание, многозначително подчерта Местан.

На въпрос кога е разбрал това, Местан отговори, че не бил сред учредителите на ДПС. Политикът обеща и да хвърли усилия за осветляване на майските събития и с истината за тях. На него му беше показана снимка отпреди 25 години, когато той е известен с името Владимир Зидаров, но Местан коментира само с думите „хубава снимка”.

Лютви Местан обеща и, че ДОСТ няма да отиде в село Медовец на 28 май, където има предвиден митинг на ДПС. Ще отидем обаче на 3 юни, каза Местан. Когато виждам, че една партия се разправя със своите сътрудници чрез почетния си председател заради една пронатовска позиция, няма как да не реагирам. Кой вдигна ръка срещу принципите, заради които беше основано ДПС, за пореден път попита Местан.

На директен въпрос за кого ще гласуват българите в Турция, Лютви Местан каза, че "мегданът е отворен". Според него новият Изборен кодекс е редакция на Закона за защита на нацията от комунистическо време. Това е дискриминация на етническа основа, сигурен е Местан. Части от Реформаторския блок и ГЕРБ станаха заложници на фашистко изстъпление, добави той. Местан подчерта, че само в Турция е имало повече от 35 разкрити секции (бел. ред. - 139 секции) и точно затова "фашизмът в България има претенция да се превърне в норма за политическо поведение".

ДПС и ДОСТ не стигнаха до бой в Джебел

При изключителни мерки за сигурност започна денят в Джебел, градът бе буквално блокиран от десетки автобуси, стотици леки коли, жандарм...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика