Местан: За българите в Турция изборните промени са като възродителен процес

991
Местан: За българите в Турция изборните промени са като възродителен процес
Снимка: БГНЕС

"Българите в Турция приемат изборните промени като продължение на Възродителния процес".

Тази теза застъпи лидерът на ДОСТ Лютви Местан. Според него ограничението за откриване на изборни секции в чужбина се прави, за да навреди на партията му.

И задочно призова президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на промените, информира "Дарик нюз".

Местан щял да се кандидатира за президент

Почти сигурно е, че Лютви Местан ще се кандидатира за президент, като целта ще е да покаже силата на ДОСТ. Това заяви собственикът и гл...

Приетите окончателно промени в Изборния кодекс, които ограничават изборните секции в чужбина, се правят основно заради ДОСТ. Освен тази теза, лидерът на новата партия Лютви Местан застъпи и друга - това ще доведе до по-силен и консолидиран вот:

"Този акт на българския парламент е не просто дискриминационен, той е откровено престъпен. Защото ако комунистическия режим, прогонвайки физически близо половин милион български граждани извън пределите на родината и ги лиши от правото да живеят онези години в България, то Изборният кодекс извършва едно друго тежко престъпление. Опитва се да ги отчужди, да ги откъсне от българската нация чрез прекъсване на естествената им духовна връзка с родината".

Местан предупреди, че неговата партия ще попречи на плановете на не един:

"С появата си ДОСТ засяга много тежки интереси. Има защо да се притеснява олигархията, има защо да се притесняват корумпираните елементи в българската политика, има защо да се притесняват политическите сили, лидери, фактори, които не споделят евроатлантизма като висша ценност. Няма как да не са притеснени и проруските елементи в българската политика".

Местан така и не отговори категорично дали ще се кандидатира за президент:

Разпределиха делото за регистрацията на ДОСТ

Публично и чрез жребий беше разпределено делото за регистрацията на партия ДОСТ в Софийски градски съд. За съдия по делото се падна Ли...

"При всички случаи ДОСТ ще има активна позиция във връзка с президентските избори".

Лидерът на ДОСТ не изключи възможността, ако промените в Изборния кодекс останат в сегашния вид, това да доведе до възраждане на изборния туризъм, при който в деня на вота избиратели от Турция идват в България с автобуси, за да упражнят правото си на глас.

Припомняме, че днес (04.05.2016 г.) собственикът и главен редактор на кърджалийския сайт 24rodopi Илхай Андай заяви, че е почти сигурно, че Лютви Местан ще се кандидатира за президент, като целта ще е да покаже силата на ДОСТ.

По думите на Андай в ефира на bTV войната между ДПС и ДОСТ вече е започнала, а след издигането на кандидатурата на Местан като реакция от ДПС ще бъдат принудени и те да издигнат своя кандидатура за президентския вот.

Сайтът 24rodopi беше медията, пред която Лютви Местан избираше да говори след като беше отстранен от лидерския пост на ДПС, както и изключен от партията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика