Минчев: Металните решетки ще бъдат махнати, надявам се да останат лош спомен

2823
Минчев: Металните решетки ще бъдат махнати, надявам се да останат лош спомен
Снимка: БГНЕС

Металните решетки ще бъдат махнати, надявам се това да остане само лош спомен. Това каза пред журналисти председателят на Народното събрание Никола Минчев. Той коментира поставените метални решетки на парадния вход на сградата. "Нека първо премахнем решетките, пък в крайна сметка аз съм председател, аз ще кажа публично, каквото е необходимо да се каже", допълни още Минчев. 

Той отговори на въпрос дали по законов път ще се опита да сложи решетки. Минчев подчерта, че трябва да се има предвид характерът на институцията и посочи, че по този начин не се дава добър пример.

Минчев даде разяснение и за тяхното монтиране. По думите му  решетките са сложени по препоръка на НСО след като през януари месец при протеста от "Възраждане" е имало пробив в сигурността. След премахването на решетките при следващи протести, депутатите ще се пазят, както и досега - без тези врати. 

Стана ясно, че офертата за решетките 29 хил. лв. без ДДС. Минчев поясни, че тези решетки не са поръчвани от него.  "Администрацията се е свързала с фирмата, която е поставила идентични врати в края на 2019-началото на 2020 в партийния дом. Просто са се свързали със същата фирма, които са отправили оферта и администрацията е приела тази оферта", обясни Минчев. Той посочи, че офертата е приета и утвърдена от главния секретар, а до него е стигнала докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи в рамките на бюджета на Народното събрание. "Не съм ги виждал тези врати, видях ги за първи път, когато и всички вие", допълни Минчев.  

По думите му не е стандартно да се прави такава голяма промяна в сградата на Народното събрание без председателят да бъде уведомен. "Аз все пак съм председател на Народното събрание така, че нося отговорност за всичко. Не искам да бягам от отговорност, но никой не ме е уведомил за това.  Не всичко да минава през човека, който оглавява дали ще е институция, или фирма, но аз съм човекът, който носи отговорността", коментира още Минчев. 

Председателят на парламента отговори на въпрос дали вижда политически нюанс, тъй като секретарят на парламента е свързан с Ива Митева. "Не искам да обвинявам нито колеги, нито пък служители", обясни Минчев. Той заяви, че дори да реши да смени главния секретар, няма да го анонсира през медиите. 

"Ще бъдат махнати съобразно препоръките на Министерство на културата. Свързахме се с тях още днес да ни връчат както акта, така и предписанието. Ще се съобразим с тях без да ги обжалваме", каза Минчев.

Той отговори на въпрос дали е вярно, че е първоначално Министерство на културата са дали съгласие, като от думите му стана ясно, че е имало някакви устни консултации. "Дори не останах с убеждението, че това е било със служители на Министерството на културата, а с експерти. Дори да има такава консултация, най-добре е тя да се води писмено. Такива устни консултации винаги са много рискови", каза още Минчев, отчитайки, че няма как да има следи от устни консултации. 

Председателят на Народното събрание коментира и загражденията отвън около сградата на Народното събрание. "Тези заграждения се поставят във връзка с предварително организирани протести. Ще говорим с охраната след като вече няма - да бъдат премахнати", каза още той. 

Прилича ли Народното събрание на централен софийски затвор? Четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика