Министър Денков: Спират се междинните плащания по ОП "Наука и образование"

2420
Министър Денков: Спират се междинните плащания по ОП "Наука и образование"
Снимка: БГНЕС

Предупредително е писмото от ЕК, с него ЕК идентифицира набор от проблеми, в резултат на които се спират междинните плащания по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. Това заяви на брифинг служебният министър на образованието Николай Денков.

Ако България поиска средства, които са изразходвани по оперативната програма, за момента ЕК няма да ги възстанови. Но ако отстраним проблемите в кратък срок, то тогава заявените плащания, ще бъдат извършени без препятствия, с изключение на това, че ще бъдат наложени финансови корекции, уточни Денков.

Денков: Едва 2.8% от ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” са разплатени

Едва 2.8% от бюджета на Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” са разплатени до момента. Това за...

Той подчерта, че забележките на ЕК по никакъв начин не засягат съдържанието и структура на оперативната програма. „Тя беше договорена в края на 2014 г., официално приета на 19 февруари 2015 г. и оттогава досега никой не е имал бележки по това какво се съдържа в програмата. Докладът се отнася за начина, по който МОН управлява дейностите по програмите”, каза още Денков.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че плащанията по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са временно спрени заради нередности в управлението ѝ. Те са установени по време на проверка от Европейската комисия през октомври 2016 г.

Тогава служебният министър на образованието Николай Денков хвърли вината за лошата оценка на Европейската комисия и риска върху управлението през последната година на Кунева. Тя от своя страна отвърна на критиките като определи прочита на писмото на ЕК като некоректен:

"Силно съм изненадана от некоректния прочит на писмото на ЕК и опитите за прехвърляне на отговорност по повод установените от европейския одит слабости в управлението на ОП НОИР", заяви Кунева.

Адресът на родителите може да не е водещ при приема на ученици с интереси към изкуствата

Адресът на родителите да не е водещ критерий при приема на 70% от първокласниците в паралелки с разширено изучаване на изобразително из...

Писмото с предупреждение до българските власти било изпратено до директора на главна дирекция Структурни фондове и международни образователни програми" в МОН Цветана Герджикова, директора на ИА „Одит на средствата от Европейския съюз“ Людмила Рангелова и ръководителя на сертифициращия орган Мануела Милошева. Още същия ден служебният министър проф. Николай Денков поиска оставката на Цветана Герджикова.

По-късно в коментар по темата служебният министър заяви, че писмото на ЕК изисква определени решения от МОН в координация с вицепремиера по еврофондовете и в съгласие с ЕК. „Ако не се смени подходът към изпълнението на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, ще има проблеми и виждаме това, което може да се очаква при този подход. Не бях чут и затова сега трябва много бързо да се вземат мерки, с които програмата отново да се окаже на прв път”, каза Денков на 10 февруари.

Европейската комисия критикува управлението и изпълнението на програмата вътре в МОН. Един от посочените проблеми е, че в министерството не са ясно разграничени функциите между трите вида звена: това, което дава парите; звената, които изпълняват проекти и звеното, което проверява изпълнението им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com