Министър се оправда с решението за ядреното гориво: Няма да е свързано с Русия, целта е да сме независими

2371
Министър се оправда с решението за ядреното гориво: Няма да е свързано с Русия, целта е да сме независими
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че в следващите седмици ще бъде обявена процедура за подбор на доставчик на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". В момента желание за участие са заявили две компании - американската "Уестингхаус" и френската "Фраматом".

Темата предизвика размяна на остри реплики между бившия министър Александър Николов и Росен Христов, след като Николов атакува служебния кабинет за отмяна на решение на редовното правителство за диверсификация на източниците на ядрено гориво. Според него сегашната власт връща руското влияние в енергетиката ни, но с етикет "направено в ЕС".

Енергийният министър към предшественика си: Оттеглихме се от Русия и нямаше от кого да вземем гориво за АЕЦ "Козлодуй"

"Александър Николов не е експерт в енергетиката, нямаше експертиза и в цялото предишно правителство. Щяхме да елиминираме всички потенц...

Христов днес определи "Уестингхаус" и "Фраматом" като компании "с изключителна репутация". "Доставяли са гориво за подобни реактори. Очакваме конкурентна процедура и в най-скоро време да обезпечим доставките на гориво с източници, които не са свързани с Русия. Ориентираме се изцяло към европейски и американски източнизи на гориво. В най-скоро време очакваме да има подписани договори", коментира министърът.

ОЩЕ: Газ, горива, ядрено гориво - бившият енергиен министър разби сегашния точка по точка

В тръжната документация едно от ключовите условия за избор на доставчик е ангажимент за извозване на отработеното гориво, каза той и добави, че няма да се прави компромис. "Приоритет, както е ясно, е безопасност, техническа сигурност, отработеното ядрено гориво да бъде вземано и извозвано, а накрая остава икономическата част, която също е ключов елемент", допълни Христов.

От министерството поясниха, че 6-и блок е зареден с руско ядрено гориво и процесът по диверсификация ще започне доста по-късно, защото горивото е различно – това трябва да стане до 2027 г. Пети блок е зареден с такова, което ще бъде съвместимо с горивото от "Уестингхаус". За да стане това, трябва да се извърви целият лицензионен процес. "Има договор с "Уестингхаус". Надяваме се, че "Уестингхаус" ще спазят условията, а когато се окомплектоват всички документи, ще бъдат изпратени към Агенцията по ядрено регулиране, която да прецени. Тя може да привлече външни специалисти, които да дадат увереност, че новото гориво ще работи безопасно. До 4 г. трябва да стане само с американско гориво", уточниха от МЕ.

Бившият енергиен министър иронизира служебния кабинет: След като свалиха цените, очаквам да победят и глобалното затопляне

Бившият министър на енергетиката Александър Николов за пореден път направи саркастичен коментар за "успехите" на служебния кабинет по т...

"И двете компании ще имат пред себе си едни и същи условия", каза Христов. "В рамките на БЕХ създадохме специално звено за ядрена компетентност, което в момента се попълва с експерти, включително международни. Искаме напълно безпристрастна оценка на всички участници в този процес. Целта е осигуряване на максимално добра среда и достъп до информация, те да извървят този процес, а офертата, която е по-добра технически и финансово, ще бъде тази, която ще бъде избрана".

До няколко седмици ще започне конкурентната процедура, очаква се процесът да отнеме месеци. "Има времево ограничение – 2024 г., но в никакъв случай няма да бързаме и да компрометираме процеса на доставка, няма да се правят компромиси", обяви министърът.

"В момента върви комуникация с електроцентрали от подобен тип. Проблемът е да намерим кой да произвежда – някаква алтернатива, отделно тези части да са лицензирани, регулаторът да ги одобри за употреба. Целта е да минимизираме зависимостта от руски доставки, разчитаме и на запаси, които имаме. До няколко години да сме напълно независими", каза Христов.

ОЩЕ: Александър Николов: Най-застрашената АЕЦ в света работи с горивото, което не искаме

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика