Министър ще предложи отмяна за забраната за внос на украинско зърно

5785
Министър ще предложи отмяна за забраната за внос на украинско зърно
Снимка: БГНЕС

Ще предложа на българското правителство отмяна на националната забрана за внос от Украйна, след като има такава европейска. Това заяви днес пред журналисти в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев по повод решението на Европейската комисия за вноса на продукция от Украйна.

"Общоевропейската забрана за внос на земеделски култури от Украйна ще продължи до 5 юни, като има декларация от Европейската комисия, че това може да продължи и по-дълго времe", добави министърът.

Той определи декларацията като изключителен успех за България, защото означавало, че България е пълноценен член на ЕС, а Европейският съюз е такъв, какъвто трябва да бъде - с вътрешна солидарност между самите държави. "Това потвърждава нашата теза, че България има проблеми и комисията отчита това", каза Гечев.

До 5 юни има забрана за внос на четири култури - пшеница, рапица, слънчоглед и царевица. Вносът на слънчогледово олио ще продължава да се обследва от ЕК.

Министърът посочи, че следващата седмица ще се срещне с украинския си колега и двамата ще обсъдят както двустранните отношения, така и вноса на олиото. 

Коридорите ще продължават да се осъществяват, като България и останалите страни ще допускат всички товари от Украйна за реекспорт към трети държави. "Страната ни е активна по отношение на коридорите, като до 5 юни ще работим активно по различни предложения за усъвършенстването им", каза Явор Гечев. Украйна протестира забраната за внос на зърно за България и още четири страни

По думите му все още не е известна сумата, която българските фермери ще получат от пакета от 100 млн. евро, обещан от ЕК, през следващата седмица ЕК трябва да я обяви. 

"Колкото и да е, сумата няма да покрие разходите, да не се заблуждаваме, въпросът е количествата зърно и слънчоглед, които имаме в България, да съумеем за този период да ги реализираме", коментира служебният земеделски министър, но увери, че няма да има сътресения на пазара и няма да има поскъпване на хляба и олиото.

Според него България има достатъчно слънчоглед и пшеница, които да задоволят нашите нужди.: "Имаме големи количества слънчоглед, царевица и пшеница, на които няма как да се качат цените, защото търсенето и предлагането се сещат. Да са спокойни потребителите, няма да има сътресения на пазара, никой не ги очаква, цените на борсите на зърно падат".

"Имаме 2,5 т пшеница в България, първокачествена, имаме 1,5 т царевица и 1 166 000 тона слънчоглед. Това сапо-големи количества от това, което можем да реализираме, тъй че не можем да говорим за никаква спекула, нито пък за вдигане цената на хляба", категоричен е Гечев. 

България претендира за забрана на вноса на още няколко продукта от Украйна - сред тях са сухото мляко и медът. До 5 юни ЕК ще обследва вноса и на други стоки от Украйна и ще прецени дали да забрани вноса им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика