Министър Стоянов и синдикатите заговориха за "газова криза" и спешни мерки за доходите

2086
Министър Стоянов и синдикатите заговориха за "газова криза" и спешни мерки за доходите
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

"Повече усилия за повишаване на производителността в икономиката е най-добрият механизъм и за повишаване на доходите на трудещите се". Това заяви новият служебен министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, който проведе срещи с ръководствата на двете на национални синдикални организации – Конфедерацията на независимите синдикати в България и КТ „Подкрепа“.

Разговорите бяха по инициатива на новия екип в Министерството на икономиката и индустрията, като целта е да се набележат спешни действия за следващите два месеца.

В централата на КТ „Подкрепа“ Стоянов разговаря с президента на организацията инж. Димитър Манолов. "Двамата обсъдиха предизвикателствата в областта на икономиката, които все повече се отразяват и на трудещите се – инфлационните процеси, цените на горивата и материалите. По-конкретно бе обърнато внимание на кризата в икономиката заради проблемите със снабдяването с природен газ и необходимостта за предприемането на спешни съвместни мерки за преодоляването ѝ. Президентът на КТ “Подкрепа” акцентира върху необходимостта от стабилизиране на държавните дружества в състава на Държавната консолидационна компания, както и на самата ДКК, заради необмислените действия в тях в последните месеци", съобщават от пресцентъра на Стоянов.

Корнелия Нинова предаде властта на уволнения от нея бивш шеф на ВМЗ-Сопот

Новият министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов прие властта от бившият вече вицепремиер и министър на икономиката Корнелия...

„В краткия срок, който имаме за действие, считам, че най-разумно е да се опрем на опита на синдикалните и работодателските организации, за да набележим най-верните решения“, подчерта министърът. Двамата с Димитър Манолов се договориха през следващата седмица да бъде проведена нова среща, в която да се включат както експерти на министерството, така и представители на индустриалните федерации на КТ „Подкрепа“, "за да се навлезе в дълбочина по набелязаните области".

По-късно през днешния ден министърът на икономиката и президентът на КНСБ Пламен Димитров обсъдиха приоритетите на страната в икономически и индустриален план до провеждането на парламентарните избори през есента. "Дискутирани бяха възможните решения на газовата и енергийната криза, като от организацията поставиха въпроса и за липсата на яснота по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост. Поставен бе акцент и върху необходимостта от качествен диалог между правителство, синдикати и работодатели", пишат от пресцентъра на Стоянов.

Пламен Димитров коментира първия знак за глобална рецесия, а именно намаляването на цената на металите. По думите му обаче - в България все още не е стартирала подобна тенденция. "Въпреки това липсата на доставки и енергийният крах не очертават позитивни прогнози за страната. Най-евтиният газ е неизползваният газ“, каза президентът на КНСБ. Той повдигна и темата за компенсациите на небитовите потребители.

Според него в текущата кризисна ситуация е невъзможно намаляването на въглеродните емисии на страната с 40% до 2026 г. Либерализацията на цените на тока е другият процес, за чието протичане няма яснота, твърди той. "Президентът на КНСБ постави и въпрос дали най-бедната държава в ЕС може да поеме борсови цени на електроенергията. Вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов пък изтъкна, че Министерството на икономиката трябва да има водещата роля в Консултативния съвет за Зелената сделка", пишат още от офиса на Стоянов.

Председателят на КЕВР е категорично против да разчитаме на "Газпром" като основен доставчик

Председателят на КЕВР Иван Иванов е против да преговаряме с "Газпром" и да разчитаме на тях за основен доставчик на газ. "Газпром" пока...

Никола Стоянов, който е бивш шеф на ВМЗ - Сопот, уволнен от Корнелия Нинова, изтъкна, че експертността при синдикатите е на много високо ниво. „Ще разчитаме на взаимодействие с вас, на подкрепа от страна и на синдикатите и на работодателите. Вие можете да прецените какво да подавате към нас, кои цели са реалистични и кои действия са крайно необходими“, заяви той.

"Определяне на механизъм за газа е нужен, a кабинетът припознава темата като от първостепенна важност, което се доказва и със създаването на Щаба в енергетиката", каза Никола Стоянов. Така реториката на служебното правителство за "хаос" в енергетиката продължава. Има ли всъщност причини да се говори за хаос - прочетете мнението на икономиста Георги Ангелов, който опровергава тази теза.

ОЩЕ: Петков остро към кабинета: Защо в най-важния момент за България се връщаме две крачки назад?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Депутат от ГЕРБ подаде оставка в последния ден на парламента

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика