Митхат Метин от ДПС: Създаването на райони в чужбина не е добро за избирателите в страната

1646
Митхат Метин от ДПС: Създаването на райони в чужбина не е добро за избирателите в страната
Снимка: БГНЕС

Създаването на многомандатни райони в чужбина не е добро за избирателите в страната. Това смята Митхат Метин от ДПС, член на правната комисия в Народното събрание.

Той припомни, че в миналото е имало опит гласовете от чужбина да бъдат преброени отделно и депутатите да дойдат от Добричкия район, а ДПС е взело над половината места. 

Плевнелиев: Национално отговорният интерес да е водещ при изборите

Не бива да гледаме в предстоящите президентски избори като начин да бъдат издигани тяснопартийни кандидатури и партийната дисциплина да...

"Тяснопартийно ДПС бива устроено от създаването на изборен район, но като цяло демокрацията в България и гражданското общество ще бъдат ощетени, защото тук има един риск. Рискът се състои в това българите, които живеят в чужбина, да гласуват за партии, които са създадени там и които ще участват в изборния процес. Те ще дадат гласа си за партии, които са оттам - да кажем партия, каквато беше примерно "Другата България". Представете си обаче хипотезата, в която тази партия не прескача 4-процентната бариера и на практика избирателят от чужбина, който е гласувал за партия, която е създадена там и която участва в изборния процес, остава непредставен", каза Метин пред БНР. 

Заради въвеждането на изискването за уседналост българите в чужбина не могат да гласуват за местни избори, припомни Метин. 

Днес правната комисия в парламента прие с промени в Изборния кодекс създаването на избирателен район „Чужбина“, от който ще могат да се избират до 4 депутати.

Предложението общинските избирателни комисии да могат да регистрират само инициативни комитети, но не и местни коалиции, работи само в полза на партиите на национално равнище, коментира още Метин и изтъкна, че тези коалиции се създават заради спецификата на проблемите в дадена област и са най-добре запознати. 

Предложението за намаляване на продължителността на изборната кампания е направено от ГЕРБ, след като е била сравнена с кампаниите в Европа, за да не бъдат отегчени избирателите. 

В бюлетината ще има и опция "Не подкрепям никого"

Правната комисия в парламента одобри предложението на Данаил Кирилов от ГЕРБ в бюлетината за изборите да има и квадрат с обозначение &b...

"ДПС е против задължителното гласуване. По тази причина сме и против всички параграфи в Изборния кодекс, които са пряка последица от изборното гласуване. Мисля, че данъчните облекчения не минаха, но мина предложението на ГЕРБ за стимули по решение на МС", заяви още Метин. 

Същевременно председателят на правния съвет към АБВ Марин Киров е на мнение, че най-вероятно ще има само един район чужбина. Идеята звучи добре, но не е ясно откъде ще бъдат взети мандатите и как ще се формират избирателните листи. 

"От ЦИК и ГРАО също имат своите притеснения за изборен регион чужбина, така че към настоящия момент не може да се каже какъв ще е изходът", допълни той. 

Проф. Тодор Галунов от Великотърновския университет оцени задължителния вот като огромна крачка назад за демокрацията. Когато едно право се обърне в задължение, то престава да бъде право, каза той. 

Изместването на изборния ден от 7.00 до 20.00 часа няма да доведе до изборни драми, убеден е Галунов, който коментира и референдума на Слави Трифонов. 

Няма да има томболи при упражняване на вота, но при негласуване те махат от списъка

Нито един депутат от правната комисия не подкрепи предложението на Патриотичния фронт "гражданите, изпълнили гражданския си дълг и са г...

"Опитът за навлизане на нови лица в политиката, по-скоро това са лица, които са познати от други места, няма да доведе до кой знае какъв ефект, но отново обществото ще се разбуни по отношение на мажоритарната система - намаляване на броя на депутатите. Всички тези неща може да имат по-скоро едно подгряващо значение за същинската изборна кампания, за изборите за президент, но аз не очаквам нещо сериозно. Още повече че в България практиката на референдуми сякаш не е много успешна, от тях не произтича нещо много значимо за българската политическа система", каза Галунов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика