Митов: Европа трябва да започне да връща икономическите мигранти в страните им

4429
Митов: Европа трябва да започне да връща икономическите мигранти в страните им
Снимка: БГНЕС

Започне ли Европа да връща икономическите мигранти по държавите им на произход, този феномен ще бъде демотивиран. Това коментира външният министър Даниел Митов пред bTV.

Той беше категоричен, че няма таен план за разселването в ЕС на 500 000 мигранти, които в момента са в Турция. „България е приела достатъчно голям бой бежанци, съотнесено към нейния БВП; България си е приела отговорността”, подчерта Митов.

Министърът посочи, че въпросът за релокацията е второстепен и трябва да се говори за репатрирането. По думите на Митов, това е била една от темите, разисквани с британския премиер Дейвид Камерън, чието родина имала опит именно с връщането на икономически имигранти.

„Великобритания може да даде много от опита си в случая – трябва да формираме коалиция от държави на това мнение (...) Трябва да убедим нашите колеги, че нашите социални, образователни и други системи няма да издържат на този натиск”, каза още първият ни дипломат.

Той беше категоричен, че по-голямата част от нелегалните имигранти не са бежанци, на които всяка държава дължи солидарност и подкрепа.

„Външните граници на ЕС трябва да бъдат безкрайно добре охранявани”, подчерта министърът. По думите му Камерън е останал доволен от видяното в района на Елхово.

Запазваме контингент до 110 военни в Афганистан

България ще запази контингент до 110 военни в Афганистан и догодина. Числеността и разположението на контингента не се променят, съобщи...

Даниел Митов определи Турция като „важен елемент в картината” на справянето с бежанския натиск, но отбеляза, че не само тя се нуждае от помощ, но и, например, Ливан.

Шенген и отношенията с Лондон

Външният министър беше категоричен, че посещението на Дейвид Камерън няма общо с британските удари по ИДИЛ и се готви отдавна. Той коментира и актуалната в момента тема на Острова – преговорите за реформа на ЕС или излизане от него. Управляващите във Великобритания вече лансираха идеята социалната система да е недостъпна за имигрантите за първите 4 години от престоя им.

„Трудно е да се обобщи (какво иска Великобритания-б.р.), защото някои от мерките предполагат по-голямо обединение (...) Великобритания държи на завършен общ пазар в рамките на Европейския съюз”, каза Митов.

Той посочи, че по време на визитата си Камерън е говорил именно за общия пазар, за реформата в социалното осигуряване, както и за третирането на членките на Еврозоната и на кандидатстващите за нея. По думите му при преговорите на Лондон с Брюксел вече са постигнати определени компромиси и целта е да се стигне до изгодна както са Великобритания, така и за ЕС позиция по отношение на социалната система.

Митов: И дума не може да става за българско участие в операция срещу ИД

За българско военно участие в операция срещу “Ислямска държава“ не може да се говори. Това заяви министърът на външните ра...

Според Митов, България няма пречки да стане част от Шенген, но в момента „самата шенгенска зона преживява трусове”. „Това, което трябва да кажем ясно и категорично е, че никой няма против България и Румъния да са част от шенгенското пространство, просто дневният ред е друг”, подчерта той.

Хибридна война има, скандал с президента – не

Даниел Митов не вижда скандал в интервюто на президента Плевнелиев от преди месец, в което той заяви, че Русия готви хибридна война на Балканите.

Външният министър припомни, че НАТО е приело стратегия за противодействие на хибридната война. Поради това и държавният глава не е казал нищо ново, смята Митов.

„И премиер, и президент – и двамата са безкрайно отдадени на евроатлантическата принадлежност на България”, категоричен бе той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика