Митов: Желая с Русия да имаме добри отношения, ДАЕШ трябва да се унищожи

1972
Митов: Желая с Русия да имаме добри отношения, ДАЕШ трябва да се унищожи
Снимка: БГНЕС

Членството на България в Европейския съюз (ЕС) е исторически, обоснован, естествен избор. Винаги когато сме били част от просветена Европа, сме просперирирали. За България членството в ЕС е ценностен избор. Демократичната традиция се трупа бавно и постепенно и минава през много трудности. Това заяви външният ни министър в оставка Даниел Митов.

По думите му българското общество е изкуствено разделено на русофили и русофоби. България е част от международния правов ред. България се е подписала под определени норми, които всички останали държави трябва да спазват. Въпрос на определен тип политика. Когато дадена държава върши действия, зад които останалите държави и България са застанали, ние сме длъжни да вземем отношение, защото това се отнася и до България. Ние сме длъжни да заемаме определена позиция, отбеляза Митов в ефира на БНТ.

Митов: Простреляната българка в Истанбул е без опасност за живота

Българката, която беше простреляна по време на новогодишния атентат в заведение в Турция, е без опасност за живота. Това съобщи в социа...

Желая най-доброто на руския народ, желая с Русия да имаме добри отношения. Но когато се предприемат действия срещу нарушавания международен правов ред, ние сме длъжни да реагираме, подчерта Митов.

Според него гласът на България в Европа се чува и през последно време дори оформя европейският дневен ред. България има идеи както за собственият си национален интерес, така и за интереса на останалите държави, категоричен е външният ни министър в оставка.

"Ислямска държава" и кризата в Близкия изток

Винаги се е водел спор между хората, които искат по-тежка намеса, и тези, които смятат, че със средствата на дипломацията проблемът с Близкият изток може да бъде разрешен. Конфликтът трябва да бъде решен през средствата на дипломацията. Правим всички опити да се стабилизира Сирия и след това да се фокусират усилията към унищожаването на ДАЕШ ("Ислямска държава" - бел. ред.), коментира още Митов.

По думите му конфликтът в Сирия няма да бъде решен, ако държавите в региона на Близкия изток не си дадат сметка, че зависи от тях. А ДАЕШ трябва да бъде унищожена и ние сме част от антиДАЕШ коалицията и сме дали всичко, за да помагаме на нашите партньори, отбеляза още той.

Митов: Няма данни за загинали или пострадали българи в Истанбул

Засега няма данни за загинали или пострадали български граждани по време на поредния акт на насилие в турския град Истанбул. Това напи...

ДАЕШ е световен проблем, но и проблем, който трябва да бъде решаван от страните в региона. И от тях зависи да се води битката срещу ДАЕШ. Унищожаването на групировката е не само военно, а е свързано с делигитимация на идеологията на ДАЕШ, смята Митов.

Отношенията Анкара-Москва

Очевидно всички си дават сметка, че когато става въпрос за борба с тероризма, останалите различия трябва да бъдат туширани. Когато става въпрос за борба с тероризма, каквито и други различия да има, те трябва да бъдат отделно обговаряни. Въпросът е, че това трябва да бъде наистина битка с тероризма, а не да се продължава да се дава легитимност на един режим (този в Сирия - бел. ред.), който изби повече хора от ДАЕШ дори. Няма как да си представим утрешна Сирия с Башар Асад начело, категоричен е външният ни министър в оставка.

Доналд Тръмп начело на САЩ

По думите на Даниел Митов европейските държави имат две основни цели, когато става въпрос за Съединените щати: запазване на трансатлантическата връзка със САЩ и очакване от Америка да препотвърди ангажимента си към сигурността.

Митов: Русия не ни е враг, не сме изнасяли оръжие за Сирия

България не е изнасяла оръжие за Сирия от началото на конфликта през 2011 г. Ние спазваме стриктно международните стандарти. Това заяви...

Най-важното за Европейският съюз е да остане верен на своите ценности. Ако ЕС остане единен и непоколебим в защитата на международния правов ред, няма как Европа да не излезе като фактор, променящ обстоятелствата, подчерта Митов. Според него каквито и нагласи да има една нова администрация на Съединените щати, ЕС трябва да работи за запазване на трансатлантическата връзка. Аз съм убеден, че непреодолими различия едва ли ще се родят, уточни още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика