Може да загубим още 142 млн. лв. по ОП "Регионално развитие"

12198
Може да загубим още 142 млн. лв. по ОП "Регионално развитие"
Снимка: БГНЕС

Още 40 проекта по ОП "Регионално развитие" на стойност 142 млн. лв. са с висок риск да не бъдат реализирани, а средствата - загубени. "Основната причина са обжалванията". Информацията съобщи вчера министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Миналата седмица стана ясно, че ЕК замразява временно плащанията по две оси на оперативната програма заради открити нередности в обществените поръчки на четири проекта за 90 млн. лв. Така се блокират всички неразплатени пари по двете оси - около 640 млн. лв. от 1.7 млрд. лв., пише в днешния си брой вестник "Сега".

Няма спрени пари по ОП "Регионално развитие", кълне се МРР

Не е вярно, че парите по ОП "Регионално развитие" са спрени. Това заяви в официално съобщение Министерството на регионалното развитие. ...

ЕК поиска по-строг контрол от министерството. Според анализа на изготвен от МРР има и проекти със среден риск на изпълнение. Те са 28, на обща стойност 711 млн. лв. В тази графа са Северното скоростно шосе на София на стойност 240 млн. евро и 50-те млн. лв. за санирането. "Тангентата е в риск, но не висок. Възложила съм на директора на агенция "Пътна инфраструктура" да се срещне с хората, които са завели дела заради ниските обезщетения. Мисля, че можем да се договорим със собствениците", обясни Терзиева. Тя обаче допълни, че ако обезщетенията достигнат цената на проекта, е безсмислено той да се изпълнява. Рискът да не се усвоят парите за скоростното шосе наистина е много голям, защото собствениците на земи по трасето заведоха десетки дела в съда, а строителството трябва да започне най-късно през юли, иначе парите се губят.

По отношение на писмото от ЕК за спиране на парите по програмата, Терзиева обясни, че има екшън-план, който трябва да се реализира до края на юли, за да се преодолеят проблемите. Една от мерките предвижда допълнително инструктиране на всички бенефициенти, както и допълнително обучение в началото на юли, което обаче е планирано по-рано, обясни директорът на управляващия орган Снежина Славчева. "Според експертите ни грешките са изолирани, а не системни и затова нямаме притеснения", успокои министърът. Другата седмица тя ще се среща с представители на дирекция "Регионална политика" в ЕК.

От регионалното министерство обясниха още, че имат контрааргументи за всички забележки и ще защитят проектите.

Терзиева е категорична, че ще продължи да настоява по ОПРР да бъдат финансирани 67 града до 2020 г. Преди дни ЕК отново повтори, че иска броят им да се намали драстично, за да се концентрира ресурсът. В забележките по споразумението за партньорство се критикуваше и отделеният ресурс за малки пътища, но Терзиева обясни, че визията на министерството съвпадала с тази на Брюксел, просто трябвало да изпрати по-добри обяснения.

Терзиева: Няма да загубим парите по ОП "Регионално развитие"

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри годишната конференция за представяне на напредъка на Оперативна програма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика