Мюфтийството отрече турска намеса и призова "България да се отърси от комплексите си"

2880
Мюфтийството отрече турска намеса и призова "България да се отърси от комплексите си"
Снимка: БГНЕС

Главният секретар на Главното мюфтийство Джемал Фаик отрече да е запознат за натиск от турския външен министър за разрешаване на финансиране от чужди държави на вероизповеданията.

Той призова "България да се отърси от комплекса на малкия народ" и подчерта, че не вярва да е възможна подобна намеса във вътрешната политика на суверенна държава.

ГЕРБ и ДПС решиха: Мюфтийството ще има 10 години да изплати дълговете си

Главното мюфтийство, както и останалите регистрирани вероизповедания, които имат задължения към държавата до 31 декември 2018 г., ще мо...

"Това е новост за нас. Ние го чухме от разговор по БНР. Нямам достоверен източник на информация, която да потвърждава изказването на турския външен министър. Ние не сме страна по това политическо говорене", каза Джемал Фаик.

В ефира на "Здравей България" той коментира изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който на публична реч заяви, че се е обаждал в София и е настоявал за определeни моменти в религиозния ни закон, като казва, че промените са настъпили в следствие на турска намеса.

"Крайно време е България да се отърси от комплекса на малкия народ. Ние сме суверенна държава и не мисля, че който и да е външен министър би повлиял на политиците в страната", каза Фаик.

Той коментира и промените в закона, които разрешават външното финансиране на религиозните организации. Според него дарението било свободен акт, поощрен от всички аврамови религии - "да се харчи в името на Аллах".

"Няма как на 100% държавата да поеме всички разноски за религията. Всички, които внесоха законопроекта бяха против да се ограничава външното финансиране", добави главният секретар.

Турция се е намесила в редакциите на религиозния ни закон, MВнР отрича

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу призна, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията на...

По думите му от това външно финансиране най-малко получавало мюсюлманското вероизповедание и по най-прозрачния начин. Това били 2 милиона годишно от Дианета за подпомагане на три духовни училища и висшия ислямски институт.

"Когато се направи среща с патриарх Неофит, премиерът каза, че по никакъв начин няма да се излезе от думата на Светия синод. Благодарение на тях не се спря външното финансиране", заяви Фаик.

"Не сме си плащали данъците, защото Главно мюфтийство не беше оставено да работи нормално от редица хора, няма да споменавам имена. От 2006 г. до 2012 г. когато бяха големите брожения в Главно мюфтийство - в него имаше децентрализация по местни поделения и след направена проверка се откриха много нарушения".

Така Фаик отговори на въпроса защо Мюфтийството не си е плащало данъците. Най-важното според него било, че не били укривали данъците и били декларирали всичко "до стотинка"

Той добави, че дали предишния Главен мюфтия е укрил данъци или не - щяло бъде казано от съда. Имало финансови злоупотреби, но това не било "грях" на сегашното главно мюфтийство.

Депутатите не пожелаха да спрат чуждото финансиране на вероизповеданията

Парламентът отхвърли предложението на „Обединени патриоти“ субсидирано от България вероизповеданиe да не може да се финанси...

"Изплащането на субсидията ще бъде на 4-ри транша. Първият ще бъде в началото на април, след което ще подадем молба за погасителен план към НАП и това ще бъде разсрочено в годините", допълни главният секретар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика