Муравей Радев: Нищо страшно няма да се случи, ако бюджетът не бъде приет до края на годината

1973
Муравей Радев: Нищо страшно няма да се случи, ако бюджетът не бъде приет до края на годината

"Ключовата дума е разпад. Светът се разпада пред очите ми. Вижте САЩ, Англия, ЕС. И в България, една политическа криза от нищото. По-важното е как се отразява тази криза на бюджета, а то ще бъде ужасно и катастрофално." Това заяви бившият финансов министър Муравей Радев.

"Сега е най-ужасното време за приемане на какъвто и да е бюджет, дори на този. Има три неща, които влияят. Първо парламентът, който се разпадна. Второ - онзи, който трябва да вкара бюджета, е в оставка. Трето - от понеделник сме в предизборна обстановка, изпъстрена с див популизъм. Това е огромен риск пред икономическата и финансова стабилност на държавата. Размахват се едни милиарди, все едно, че падат от небето. Така, както сме я подкарали, най-вероятно на живо ще изживеем синдрома на манго - да подбараме де каквото има", каза още Радев пред bTV.

Правителството няма да оттегля бюджета за 2017 г.

Бюджет 2017 няма да бъде оттеглен от правителството. ГЕРБ е обмислила възможността да оттегли за догодина финансовата рамка, но са над...

В този парламент няма вече съпротивителни сили, няма управляващо мнозинство. Искам да се обърна към политическите сили и да им кажа да забравят популизма и да се издигнат на равнището на своята политическа и национална отговорност. Утре, когато станат управляващи, ще си сърбат попарата, допълни още той.

По думите му нищо страшно няма да се случи, ако бюджетът не бъде приет до края на годината: "Това не значи по-малко пари за сигурността. Парите спокойно може да бъдат предвидени в следващия бюджет и да бъдат изразходвани през второто полугодие. За всяко едно нещо, ако има воля, може да има решение. За заплатите за учителите може да бъдат увеличени с онези разходи с онези актове на Министерски съвет. Какво пречи на това правителство да увеличат заплатите от 1 януари? Този акт ще бъде задължителен. Но в момента не виждам добра воля от никого."

Бившият финансов министър изрази мнение, че според него махането на плоския данък е една от най-грубите грешки. "Не може да се гледа само този или онзи данък. Нашата система е една от най-добрите в света и сега на базата на популизъм идва абсолютен риск." По думите му трябва да има мнозинство срещу подобни популистични искания.

"Дефицитът в НОИ е много сериозен, нужна е реформа, нищо не направиха, утре тя ще гръмне. Съпътстващо с една сериозна реформа така, че тези средства да дойдат естествено момента една огромна част от хората не плащат социални вноски."

ГЕРБ оттегля проектобюджета за 2017 г.

ГЕРБ ще оттегли Законопроекта за държавния бюджет за 2017 година. Това каза в интевю за Investor председателят на парламентарната комис...

Относно МВР Радев каза: "Колкото и пари на МВР да дадете, те пак 95% отиват за заплати. Не е въпрос на пари, а въпрос на реформа, но никой не я прави, защото е болезнена и е нелицеприятна. Особено сега. Ще си караме по старому, но поне е по старому, а не е по-лошо."

В отговор на въпрос как вижда бъдещия кабинет, Муравей Радев заяви: "Много зависи от избирателната система, която тепърва ще се изготвя. Много ми се иска да е различна от сегашната. Има много "за" и "против" мажоритарната. Всичко може да стане ако има разбирателство и консенсус между политическите сили."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com