Наближава краят на бележките за дългове към НАП и общината

2880
Наближава краят на бележките за дългове към НАП и общината
Снимка: Gettyimages.com

Депутатите намалиха бумащината и честите срещи с чиновниците с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, предложени от кабинета.

Проектът на Министерски съвет, минал на първо четете в парламента, е свързан с мерките за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса чрез премахване на изискването за представянето на някои официални документи на хартиен носител.

Предлагат намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ЗИД на ДОПК) и предла...

Целта на промените е да бъде намален броят на изискваните документи, да се опрости процедурата по предоставяне на услуги за гражданите и бизнеса, както и да се намали финансовата тежест за лицата чрез отпадане на необходимостта от предоставяне на различни документи.

С поправките в ДОПК се правят промени и в Закона за акцизите и данъчните складове, Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за местните данъци и такси, Закона за данък върху добавената стойност, Закона за счетоводството, Валутния закон.

Така че вече вместо да се вадят на хартия - по служебен ред ще се събира информация за наличие или липса на задължения от Националната агенция за приходите, Агенция "Митници", общината.

Електронна ще е и справката от Търговския регистър, че лицето не e в производство по несъстоятелност или ликвидация, когато подава искане за издаване на лиценз за управление на данъчен склад, за издаване на удостоверение за освободен от акциз краен потребител или друг регистрационен режим по Закона за акцизите и данъчните складове.

124,4 млн. лв. годишно е намалената административна тежест за бизнеса

Правителството прие отчет за изпълнението на третия план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса с 30 на сто о...

Отпада и задължението за фирмите, които не са развивали дейност в последната година да подават годишен отчет, данъчна декларация и годишен финансов отчет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика