Найден Зеленогорски: В програмата на "Демократична България" са заложени мерки за финансова децентрализация и силна местна власт

3570
Найден Зеленогорски: В програмата на "Демократична България" са заложени мерки за финансова децентрализация и силна местна власт
Снимка: Actualno.com

„Обнадежден съм от срещата на министър-председателя с Националното сдружение на общините, защото разговорът от почти две десетилетия – за финансова децентрализация, за силна местна власт, за силни градове, за силни региони, както е в модерните демокрации и богатите държави, към които се стремим, беше поставен отново на дневния ред“, заяви в интервю за програма „Хоризонт“ на БНР Найден Зеленогорски, председател на гражданското сдружение "Достойнството на един народ" (ДЕН) и народен представител от Демократична България в 46-ия парламент.

По време на правителствата на ГЕРБ съветът за финансова децентрализация към Министерския съвет буквално не функционираше и през годините се подценяваха възможностите за ускорено развитие на общините, заяви председателят на сдружение ДЕН.

И ДЕН подкрепя кандидатурата на Лозан Панов за президент

Гражданско сдружение „Достойнството на един народ“ (ДЕН) подкрепя кандидатурата на Лозан Панов за президент, се казва в съ...

"Ако в тази пандемична и политическа криза общините бяха спрели да функционират, държавата щеше да се разпадне", коментира действията на общините през последната година и половина Найден Зеленогорски. Държавата не реагира адекватно, за да подкрепи общините в тази битка на първа линия срещу пандемията. Там са общинските болници, там са ДКЦ-тата, там са социалните служби и административното обслужване на гражданите, каза още той.

Затова в политическата програма на "Демократична България" са включени предложения за финансова децентрализация, включително самостоятелни бюджети на районните администрации в София, Пловдив и Варна. Ние от ДЕН предлагаме конкретно 2% от данъка върху доходите на физическите лица да остават директно в местния бюджет. Ако това стане факт, в бюджетите на общините ще останат допълнително около 850 милиона, което ще позволи да се изпълнят изискванията на Европейската харта за местно самоуправление, според която общините трябва да разполагат с достатъчно финансови ресурси, за да могат да изпълнят идеите и целите, с които кметовете и общинските съветници са избрани, каза Зеленогорски.

"Цените на тока, топлоенергията и водата се отразяват драматично на общините", заяви председателят на гражданско сдружение ДЕН.

Найден Зеленогорски се надява, че в следващия парламент, при обсъждането на държавния бюджет за 2022 година ще може да се проведе дебата за финансовата децентрализация и силна местна власт, за която от Демократична България и ДЕН настояват.

Найден Зеленогорски: Рокадите във ведомствата са знак за нормалност (ВИДЕО)

Рокадите във ведомствата са знак за нормалност. Съвсем правилно е кабинетът "Янев" да направи съответните промени. Това заяви в предав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика