"Наложено е отгоре". Бизнесмен обвини кмета на Пловдив в рекет пред комисията "Манолова" (ВИДЕО)

24509
"Наложено е отгоре". Бизнесмен обвини кмета на Пловдив в рекет пред комисията "Манолова" (ВИДЕО)
Снимка: Стопкадър

Нови свидетелства за схеми, при които бизнесмени, местна власт и институции опитват да придобият чужд бизнес бяха дадени на днешното заседание на комисията за ревизия, по-известна като комисията "Манолова" в парламента.

Това се случи, след като мъж, представил себе си като бизнесмен, дойде на заседанието и отправи сериозни обвинения към кмета на Пловдив Здравко Димитров, зам.-кметове и директори на общински институции.

Мъжът се представи като Мартин Бурнарски, на 35 години от Пловдив - собственик на среден бизнес, който притежава обекти за бързо хранене в страната, като в конкретния случай става въпрос за такъв на Гребната база в Пловдив. "Имам лични обекти и такива, които давам под наем. Проектът ми е доста интересен и доста хора имат интерес към него", каза още той.

Бърза проверка показва, че той е едноличен собственик и управител на Бурнарски ЕООД, която притежава марката hotway - колички за бързо хранене. В сайта на компанията тя е представена като "една от най-бързо развиващите се вериги за бързо хранене".

Идвам от името на кмета

Историята му започна с разказ от края на февруари тази година, когато е бил посетен от "един господин", който казва, че идва от името на кмета на Пловдив Здравко Димитров.

"Опита се да ми стане приятел или нещо подобно. Спомена ми, че е видял моите обекти на много места и харесва проекта ми. Аз съм бизнес настроен и исках да го изслушам. На няколко пъти каза, че окото му е попаднало на моя бизнес и има интерес към него", разказа мъжът.

По думите му "негови източници" от по-ниски нива в община Пловдив, са му казали, че не се сприятелява с правилния човек. "Аз обаче оставих предупрежденията на заден план", допълни Бурнарски.

"В един хубав, слънчев ден, обаче, получих заплаха, че ако не се съглася да приема неговите предложения да се отчитам по някакъв начин (...) и да давам процент от печалбата, няма да ми бъде подновено разрешителното, което се подновява на всеки 1 или 3 месеца. Тогава разбирам, че ми се налага рекет от господин кмета и неговите заместник-кметове", разказва още той.

По думите му само 2-3 дни по-късно е получил писмо от Община Пловдив, от името на зам.-кмета с ресор "Финанси" Величко Родопски, с което го уведомяват, че поради системни нарушения разрешителното му няма да бъде подновено. "Аз не се сетих какви са тези нарушения, тъй като досега не са били констатирани такива за 12 години", категоричен бе Бурнарски.

И тогава започнаха всички проблеми

След като е разбрал, че става дума за рекет, бизнесменът, по негови думи, отказва офертата. "Аз на този господин, който е виден бизнесмен и представител на ГЕРБ, му казах, че няма да си дам обектите без бой. И тогава започнаха всички проблеми", разказва той.

Историята на бизнесмена продължи с това, че на 3-ти март тази година идва проверка от Пловдивския общински инспекторат, който констатира съвсем дребни нарушения и е глобен общо със 100 лева. "Аз реших, че ще се боря по законовия начин и оспорих всичко в съда, в момента водим 6-7 дела с общината", допълни Бурнарски.

По думите му, след първите проверки той на няколко пъти е бил привикван в Инспектората, където е бил убеждаван, че нарушава правилата и ще трябва да премахне обектите си. "При написването на поредни актове, обаче, служители на общината ме придърпват и ми казват: "Това е насочено само срещу теб, бори се до край". Разказаха ми как без предупреждение, без никакви протоколи, качват инспекторите по колите и ги карат в моите обекти за проверка", каза Бурнарски пред комисията "Манолова".

"Наложено е отгоре"

Бурнарски твърди, че е потърсил за среща директора на Пловдивския общински инспекторат Борислав Димов, за да разбере защо се налага тази репресия срещу неговите обекти. "Той каза, че нищо не може да направи и това му е наложено отгоре. Същият този господин беше секретар на Областната управа на сегашния кмет на Пловдив", допълни той.

По думите му, една от служителките от Инспектората му е казала, че преди години, отново в Пловдив, е имало подобен случай. Тогава обектите на бизнесмен са били премахнати и на тяхно място са сложени такива, собственост на племеника на Менда Стоянова, според казаното от Бурнарски.

"Водим дела, повечето от постановленията на Инспектората падат в съда", уточни той.

Бурнарски се обърна и с въпрос към общината в Пловдив: "Как този господин, който ме потърси, има разрешителни за два изключително апетитни имота - до Халите и на Гребната база, до моя обект? Как са му давани разрешителните, защото преди година имах друг колега до мен, който ми каза "Аз ще се отказвам" и ми предложи да опитам да получа разрешение да ползвам имота? На мен ми беше отказано, но източник от общината ми каза, че неговото искане е било одобрено буквално за 2 часа. Как се случва това", попита Бородански.

Реакцията на депутатите

"Съветвам ви да подадете сигнал в полицията и прокуратурата, защото всичко това, което разказвате, е престъпление", каза депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев след края на разговора с бизнесмена.

"Ако Община Пловдив не предприеме някакви действия, ние ще сезираме прокуратурата. Предлагам да поканим представител на общината на следващото заседание, за да получим повече информация", каза от своя страна председателят на комисията Мая Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика