Нанков: Жалбата ни в КС за АПИ не е против строителите и гражданите

1367
Нанков: Жалбата ни в КС за АПИ не е против строителите и гражданите
Снимка: ПП "ГЕРБ"

 

Депутатът от ГЕРБ- СДС Николай Нанков увери, че жалбата на ГЕРБ до КС за АПИ не е против строителите и гражданите. Това той обяви на брифинг в парламента. 
"На първо място трябва да е ясно, че това, което направихме с тази жалба в КС не е нито против българските строители, нито против българските граждани. Самозабравили се политици потъпкват правовия ред, правовия стабилитет дори на действащи договори. На второ място, повече от две седмици нито има пътна поддръжка, нито е започнало разплащане. Впрочем вчера започнаха разплащане на част от фирмите", заяви още Николай Нанков. Той подчерта, че ГЕРБ настоява да бъдат изплатени одобрените и сертифицирани средства от АПИ. Нанков обърна внимание, че това се е случило са от времето на Виолета Комитова от служебния кабинет на Радев. 
Председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова нарече последователно поведението на управляващите.
"Ако не приемат последователно противоконституционни актове, то последователно почиват. Преди да се приеме това решение, коментирахме, че те ще излязат в дълга ваканция без парламентарен контрол, за сметка на това приеха едно противоконституционно решение така, както направиха преди предходната ваканция на парламента. Говоря за решението за избор на председател на КЕВР. Вероятно КС и по него ще се произнесе скоро. Вчера още с постъпване на жалбата ни е образуване дело номер 10 на КС за 2022 г., т.е. намира основание за образуване на това производство. Очакваме освен конституираните страни, които сме поискали, то непременно управляващото мнозинство да формира своята воля и да я обективира в специално становище, защото масова практика стана да не се зачита нито Правилника, който има силата и тежестта на закон на Народното събрание, нито българското законодателство", заяви още Атанасова.
По думите й има грубо погазване на правовия ред и парламентарната практика. Тя заяви, че ако това е завръщане на парламентаризма, тя не знае какво е диктатурата. 
Радомир Чолаков от ГЕРБ припомни, че още при вземане на решението от Народното събрание, са обещали, че ще го обжалват  в КС, защото по думите му представлява нарушение на Конституцията. Той обърна внимание, че друг смущаващ елемент е предотвратяване на възможността за съдебни дела, с които фирмите изпълнителки, които не са си получили парите, да съдят АПИ. 
От ГЕРБ коментираха и темата за военно-техническата помощ за Украйна, като определиха вчерашното решение като половинчато.  Те обърнаха внимание, че по време на гласуването на проекта на решение на ГЕРБ, който не бе подкрепен, е станало ясно кои са евроатлантиците в Народното събрание, а именно ГЕРБ, "Демократична България" и ДПС. 
Припомняме, че от ГЕРБ предлагаха правителството да се включи в общите усилия и да предостави военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com