Навършват се 10 г. от първия протест ДАНСwithme (СНИМКИ)

4400
Навършват се 10 г. от първия протест ДАНСwithme (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

На 14 юни 2023 г. се навършват 10 години от първия протест срещу избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС, припомня БГНЕС.

Преди точно 10 години българското общество изригна: по улиците на София и други градове в страната излязоха хиляди хора, които протестираха срещу срастването между политическата власт и определени бизнес интереси. Назначаването на бизнесмена-депутат Делян Пеевски за шеф на ДАНС стана символ на това срастване и беше конкретният повод за протестите.

Снимка БГНЕС

Решението на депутатите за избирането на Пеевски тогава предизвика бурна реакция не само в пленарната зала на Народното събрание, но и в цялата страна. Началото на тогавашното пленарно заседание закъсня поради отсъствието на ръководството на НС и на депутатите от Коалиция за България. Към 9,15 часа депутатите на БСП започнаха един по един да се появяват в залата. След тях влезе тогавашният председател на НС Михаил Миков заедно с премиера Пламен Орешарски, който изненадващо обяви, че предлага Пеевски за председател на ДАНС. Думите му бяха посрещнати с мълчание отляво и с освирквания и негативни възгласи от ГЕРБ, които напуснаха залата. След първоначалната суматоха все пак беше осигурен кворум и заседанието започна. Като "стъпка от цялостния процес на реформиране на специалните служби" определи Орешарски оглавяването на ДАНС от Делян Пеевски, като премиерът бе категоричен, че Пеевски e "удачен избор". На следващия ден, 15 юни 2013 г., Пеевски се оттегля от ръководния пост в ДАНС, а на 17 юни Орешарски признава, че номинацията е била грешка, и общественото мнение я доказала. Протестите обаче не спират и се превръщат в най-продължителните в историята на прехода. Те довеждат до падането на правителството на Пламен Орешарски.

Снимка БГНЕС

Мотивът да предложи именно депутата от ДПС за поста Орешарски обясни с думите: "изкуших се от възможността за много бързи резултати по отношение на справяне с контрабандата и пресичане на ширещото се отклоняване на ДДС".

ОЩЕ: Отменят избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС

Няколко часа след назначението на Пеевски хиляди хора в цялата страна се организираха за спонтанни протести. Тяхната цел обаче беше по-амбициозна: не просто да се отмени едно проблематично назначение, което в крайна сметка бързо беше сторено; но същинската цел беше да се елиминират или поне да се ограничат порочните отношения между власт и бизнес в страната.

За броени часове около няколко хиляди души се събраха в пространството около Министерския съвет и Президентството за участие в организирания в социалните мрежи протест срещу назначаването на депутата от ДПС. Под възгласи "мафия" и "оставка", и под проливен дъжд, пространството на Ларгото продължи да поема хиляди по хиляди протестиращи. Знакови останаха снимки на Делян Пеевски, донесени от протестиращите, с надпис "Game Over" (Играта свърши).

България през 2013 година: ДАНСwithme - танцът с "демона" Пеевски

Снимка Getty Images

Три години ДАНСwithme

Днес, 14 юни, се навършват три години от протестите срещу кабинета "Орешарски", избухнали след назначаването на Делян Пеевски за предсе...

Групата във "Фейсбук", която събира недоволните срещу това Делян Пеевски да ръководи контраразузнаването, събра над 35 000 членове само за два часа след създаването си.

Назначаването на Делян Пеевски начело на ДАНС преля чашата, олигархията завладя България, срам за държавата ни пред Европа и гавра с всички българи, коментираха тогава протестиращите. А по площадите в страната имаше хора от всякакви възрасти, млади семейства с деца, според които "ДПС на практика иззема държавността". Многократно бе поискана оставката на тогавашния премиер Орешарски.

С възгласи "Мафия", "Оставка", "Червени боклуци" и "Долу ДПС" протестиращите в почти всички градове на страната блокираха кръстовища, а шофьорите спираха и изразяваха подкрепата си на протестите с клаксоните на колите.

А преди десет години БСП управляваше с ДПС с помощта на златния "патриотичен" пръст на Волен Сидеров.

България през 2013 година: ДАНСwithme – свобода на мисленето

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика