Не можем да отпечатаме всички бюлетини за избори заради големия капацитет, казват от БНБ

26454
Не можем да отпечатаме всички бюлетини за избори заради големия капацитет, казват от БНБ
Снимка: БГНЕС

Капацитетът на всички бюлетини, които трябва да бъдат отпечатани за избори, е твърде голям и не позволява те да се напечатат само в печатницата на БНБ. Това заяви изпълнителният директор на печатницата Георги Симеонов по време на изслушване пред Временната комисия за нов Изборен кодекс, предаде Агенция „Фокус”.

„В тази връзка беше обсъдено с другите печатници, които имат достъп до печатането на ценни книжа. Загрижеността ни е във връзка с изготвянето на бюлетините и тяхната номерация. Двойната номерация увеличава времето на печатане. Капацитетът на всички бюлетини не позволява да се изготвят само при нас. Затова ние сме се опирали на сродни до нас печатници. В моментна ни притеснява тази номерация, която е двойна и ще удължи изключително много времето за отпечатване. Ако бъде допусната грешка, тя ще бъде отразена в много бюлетини. Затова изпратихме писмо до Народното събрание с това наше съображение. Искаме да бъдем коректни, за да няма после недоразумения и да се допускат предпоставки за нарушения”, обясни Симеонов.

НДСВ предлага бюлетина с ваучер

"Бюлетина с прикачен за нея ваучер предлага НДСВ за изборите, които ще се провеждат в бъдеще. Това е част от мерките, които движението...

Според Божидар Василев, директор по производство, номерацията в бюлетините води до затруднения във времето за печатането.  

„Номерацията и перфорацията, която трябва да се направи, ще доведат до удължаване на бюлетината с около 6 см. Имали сме и бюлетини по 1 метър. В зависимост от дължината избираме технологията на печат. Освен броя на кандидатите, в листите ще трябва да се имат предвид и тези допълнителни 6 м. Освен това, тази перфорация изисква и шиене на кочана. Сгъването на бюлетината става невъзможно. Това шиене става изключително трудно и не се препоръчва, защото бюлетината може да се разпадне”, каза още Василев.

Идеята бюлетините да се печатат в печатницата на БНБ дойде след т.нар. афера в Костинброд от последните предсрочни парламентарни избори. Тогава, в Деня на размисъл, избухна скандал след сигнал на Мая Манолова, която е начело на Комисията за нов Изборен кодекс. Манолова сезира прокуратурата за готвена изборна измама с бюлетини от печатницата „Мултипринт”. Впоследствие прокуратурата не намери доказателства за измама и повдигна обвинение само на главния секретар на Министерския съвет по време на служебното правителство Росен Желязков за „престъпление по служба”. Обвинението гласи, че Желязков не си е свършил работата и не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на „Мултипринт”. Желязков не си е свършил работата във връзка с три условия от обществената поръчка:

„..1.1.7 Към печатницата на бюлетините се поставят допълнителни изисквания за осигуряване на строг контрол върху отпечатаните количества и манипулациите с технологичния отпадък.

Прокуратурата не иска да поправя обвинението за бюлетините в Костинброд и обжалва

Вместо да поправи допуснатите пропуски, прокуратурата ще обжалва решението на Софийски градски съд да върне обвинителния акт за аферата...

1.1.7.1 Чистият тираж подлежи на строга отчетност, като количествата се заприходяват за всяка отделна бройка. Предаването на съответния получател (министерство/областна администрация) става с приемо - предавателен протокол с означаване на точния брой бюлетини. Не се допуска попадането на бюлетини в случайни лица.
1.1.7.2 Технологичният брак (макулатура) се съхранява в печатницата, при строг режим на достъпа, в отделно помещение, до приключване на изборите."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика