X
 
 

Ненчев пита Цацаров: Използвани ли са разузнавателни средства спрямо мен?

1225 4
Ненчев пита Цацаров: Използвани ли са разузнавателни средства спрямо мен?
Снимка: БГНЕС
По-рано днес (08.12.16 г.) стана ясно, че министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев е задействал процедурата по преминаване на детектор на лъжата на всички работещи в системата на служба “Военна информация”. Неговите действия, обаче, не спират до тук. Стана ясно, че той е изпратил отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, разпространено от пресцентъра на МО. В писмото Ненчев пита дали са използвани Специални разузнавателни средства за него, както и поредица от въпроси и констатации, свързани с подслушването. Това предаде БГНЕС.

Ето и пълния текст на писмото:

„Изхождайки от декларираните от Вас принципи за законосъобразност в действията на прокуратурата и спазване на принципите за функциониране на правовата държава намирам за необходимо публично да задам няколко важни въпроса. Аз лично, в качеството си на обвиняем по досъдебно производство 19/2016 г. на Военно-окръжна прокуратура не съм получил тези отговори до сега. Отговорите на тези въпроси, според мен са от съществено значение за функционирането на демокрацията и за обществото.

В постановлението за привличането ми на обвиняем като „подбудител“ за престъпление по чл. 282 от НК, извършено от мой подчинен изрично е написано правото ми по чл. 55 от НПК „да се запозная с делото, включително и с информацията, получена чрез използване на специални разузнавателни средства“.

Ето моите конкретни въпроси:

1. Използвани, прилагани и разрешавани ли са в досъдебното производство специални разузнавателни средства спрямо мен в качеството ми на министър на отбраната на Република България?

Ангел Найденов: Ген. Радев е отказал назначаването на общ служебен кабинет с негово участие

"С връщането на мандата от БСП направихме още една голяма крачка към предсрочните избори. Съмнявам се, че Реформаторите ще направят каб...

2. Кой и на какво основание по закон и за какъв период е наредил това?

3. Лицата, които са реализирали тези специални разузнавателни средства имат ли съответното ниво за достъп до класифицирана информация, включително информация на НАТО, която като министър на отбраната получавам ежедневно и е с най-висока степен на класификация в страната и в Алианса?

4. Къде е отивала информацията, която ежеседмично ми се докладва от служби „Военна информация“ и „Военна полиция“, от националния команден пункт на БА, от компетентните органи в МО и щаба на отбраната? Теми, засягащи стратегическото и оперативното планиране, свързани с националната сигурност и сигурността на НАТО и които са обсъждани в мои разговори с министри на отбраната на съюзни страни, военни аташета на приятелски страни, членки на ЕС и НАТО.

5. Кой гарантира опазването на тайната, в случая от значение за националната и съюзната сигурност?

6. Гарантирана ли е сигурността на тази информация и спазен ли е основният принцип на Закона за защита на класифицираната информация „необходимост да се знае“?

Ненчев не е изненадан от рапорта за напускане на ген. Попов

Военният министър в оставка Николай Ненчев каза пред журналисти, че е очаквал рапорта за освобождаване от длъжност на началника на отбр...

Такава информация няма нищо общо с повдигнатото обвинение, но би била изключително опасна при използването и за политически преследвания и пробиви в националната сигурност. Може ли вие или някой друг компетентен орган да гарантирате на мен и българското общество, че някой няма да злоупотреби с данни и факти, станали му известни по този начин и те да достигнат до трети страни?

Г-н Цацаров, мисля че Вие дължите тези отговори на българските граждани. Необоснованото подслушване на висши държавници е практика на едно отречено от българското общество тоталитарно минало, в което за осъществяване на политическа репресия бяха впрегнати всички ресурси на тоталитаризма, включително и българският съд и прокуратура. Затова и доверието в тези институции е толкова ниско.

Липсата на информация и разнопосочните политически интереси, както и системното пренебрегване на националната сигурност от някои публични институции ми дават основание да задам моите въпроси”.

Припомняме, че прокуратурата повдигна второ обвинение за длъжностно престъпление на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев. То е заради договор от 2014 г. - за облекло за Българската армия. Ненчев отказаше да коментира по същество обвинението си, но го обясни с това, че с действията си като министър бил засегнал нечии икономически интереси. Без да уточнява, чии са те, обвини главния прокурор, че изпълнява поръчката срещу него.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Дори дългият шинел с който се опитва да се увие не прикрива миризмата на вкиснати цървули и чесън..Какво падение, Народе!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  На този тулуп нещо му е пооредяла засадената козина на пипона, дали циганьорите в пандиза няма да го издуят, та да порасне и да се сгъсти !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Цаца не падай ниско да отговарящ на един следствен ! Този предател на националните интереси трябваше вече да е в панделата, какво се мотате . Иначе все ще се намери някой, който да изчисти България от тази смрад .
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  ТОЯ СМЪРДЯЩ ЦЪРВУЛ ТРЯБВАШЕ ВЕЧЕ ДА Е В ЗАТВОРА!