Ненчев с "коледен подарък" за военните ни разузнавачи, ще ги праща на детектор на лъжата

1929
Ненчев с "коледен подарък" за военните ни разузнавачи, ще ги праща на детектор на лъжата
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев е задействал процедурата по преминаване на детектор на лъжата на всички работещи в системата на служба “Военна информация”.

В сряда (7 декември) военният министър, който е с наложена мярка за неотклонение “подписка” по две разследвания, е публикувал за обществено обсъждане проект на Наредба за психолотическо осигурява и полифизиографски изследвания в служба “Военна информация”. Срокът за изпращане на коментари по “коледния подарък” на министъра в оставка към военните разузнавачи е 05 януари 2017 г. отбелязва БГНЕС. За да влезе в сила, Наредбата трябва да се публикува в Държавен вестник.

Ангел Найденов: Ген. Радев е отказал назначаването на общ служебен кабинет с негово участие

"С връщането на мандата от БСП направихме още една голяма крачка към предсрочните избори. Съмнявам се, че Реформаторите ще направят каб...

Наредбата урежда въпросите за психологическата пригодност на военните разведки. Глава Трета на проекта обаче въвежда “полифизиографските изследвания” за военните разузнавачи.

Този тип изследване ще включва следните етапи: “анализ на предоставената предварителна информация за конкретния случай; предтестово интервю, избор на тестови формат и формулиране на въпроси, свързани с изследваните теми; инструментална част, която включва провеждане на тест с полифизиограф и запис на реакциите на изследваното лице на полиграми; оценка на полиграмите; следтестово интервю - провежда се в случаи на индикация за лъжа на полифизиографското изследване, когато се налага да се обсъдят проблемните теми, както и да се направят допълнителни тестове".

Изследванията с полифизиограф (детектор на лъжата - бел.ред.) ще се правят при подбора на кандидати за постъпване на работа в служба “Военна информация”, както и за проверка на лоялността на действащите разведки. Преминаването през “детектор на лъжата” е предвидено и в трети случаи, описани в поверително Приложение към Наредбата.

Actualno.com направи справка, от която става ясно, че чл. 21. от Наредбата отбелязва например, че "Всяко лице може да бъде изследвано с полифизиограф единствено след подписване на декларация за информирано съгласие от негова страна по образец съгласно Приложение № 4".

Ненчев не е изненадан от рапорта за напускане на ген. Попов

Военният министър в оставка Николай Ненчев каза пред журналисти, че е очаквал рапорта за освобождаване от длъжност на началника на отбр...

В раздел II на Наредбата, свързан с психологическата и консултативната дейност, с член 15 се урежда и че информацията, получена в процеса на психологическото консултиране, е конфиденциална и не може да бъде разгласявана пред трети лица, освен с изричното съгласие на консултираното лице.

Ненчев не е изготвил мотиви към предложената от него наредба. Единствено се посочва, че нейното влизане в сила е предвидено в Закона за военното разузнаване, приет от настоящето Народно събрание.

Бивши служители на служба “Военна информация” вече изразиха опасения, че тестовете с полифизиограф ще бъдат използвани, за да се извърши своеобразна “чистка” във военното ни разузнаване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика