Никола Минчев: Желанието за съдебната реформа беше само на хартия

1744
Никола Минчев: Желанието за съдебната реформа беше само на хартия
Снимка: БГНЕС

“С общото явяване на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" на изборите целим да си върнем първото място. С това ще дойде възможността да получим и първия мандат за съставяне на правителство, а от там нататък да наложим и дневния ред в политиката в България”. Това заяви депутатът от “Продължаваме промяната” и зам.-председател на парламента Никола Минчев в предаването “Лице в лице” по БТВ.

Минчев добави, че с първото място, когато дойде рулетката за мандатите в 49-ия парламент, то тази коалиция ще може да задава тона. Той подчерта, че има желание и от двете страни за съвместно явяване на вота. "Аз съм уверен, че ще има общо явяване на изборите през април с “Демократична България”. То не е формализирано, защото текат разговори и има въпроси, които трябва да се изчистят", каза Минчев.

Никола Минчев: Листите няма да са препъникамъкът между ПП и ДБ

"Практиката е показала, че предизборните коалиици са най-устойчиви във времето след изборите. Към такава коалиция вървим и в сегашния м...

Той е категоричен, че линията, свързана с корупцията, е здравата спойка между ПП и ДБ. Според него правосъдната реформа не е била приета, защото в парламента е липсвало желание у мнозинството. “Желанието за съдебната реформа беше само на хартия. Хартията ще си остане ключова дума за законодателната програма на този парламент”, добави Минчев. Относно обвиненията, че законопроектите са противоконституционни, той припомни, че това може да реши само Конституционният съд. А работата на парламента е да приема закони във вид, в който не смята, че са противоконституционни.

"Колегите от ДБ внесоха законопроект, върху който беше работено още по време на кабинета "Петков", още в първия ден на парламента. Под мотото, че че се чака и законопроектът, разработван от министър Зарков, разглеждането му се забави", припомни още Минчев. Той обясни и че по време на закритата част на днешното заседание е било съобщено, че вече има изготвен общ законопроект. ГЕРБ, ДПС и БСП обаче са отхвърлили предложението за съкращаване на срока за предложения между двете четения.

Другият важен закон, свързан със съдебната власт, който депутатите трябваше да приемат, бе за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения. Такива бяха внесени от ДБ и от Министерския съвет, но бяха отхвърлени с мотива, че трябва да се прецизират. Затова ГЕРБ написаха нов, който бе приет миналата седмица. "Не е целта да си отхвърляме един на друг законопроектите, за да се закичим сами, а в крайна сметка да свършим нещо добро", обясни Минчев.

Минчев коментира и отношенията на ПП с БСП. "С оглед на доста ключови гласувания в този парламент, разговорът с БСП бе доста затруднен. И по отношение на Изборния кодекс, и на съдебната реформа. Винаги може в разговор да се намери пресечната точка, но имаше гласувания в този парламент, които доста ни отдалечиха от БСП, за което съжалявам", каза Минчев. 

ПП и ДБ атакуват хартиената бюлетина в Конституционния съд

Представители на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" в лицето на Никола Минчев, Атанас Славов и Надежда Йорданова атакув...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика