Николай Стайков посочи кой е агентът на политическо влияние в прокуратурата

8524
Николай Стайков посочи кой е агентът на политическо влияние в прокуратурата
Снимка: Actualno.com

Директната връзка между политици и съдебната система се осъществява през избора на главния прокурор, "от който заради много силно изразената йерархия в прокуратурата се получава директното влияние в цялата прокуратура, оттам и съдебната система. Директен агент на политическо влияние в прокуратурата е фигурата на главния прокурор. 

Това заяви пред БНР журналистът Николай Стайков, съосновател на Антикорупционния фонд. 

Още: Николай Стайков за Actualno: Има хора, които пречат на разследването на казуса с Нотариуса (ВИДЕО)

Групите на Пепи Еврото и Нотариуса

Според него групите на Петьо-Еврото и на Мартин-Нотариуса не са просто две различни отбори, които са се срещнали на върха. "По силата на негативната селекция в съдебната система нагоре отиват точно приятелите на тези хора. Излезе името на магистрата Георги Ушев, който след това стана председател на Специализирания съд, а той отговаряше точно за най-големите корупционни дела", добави Стайков. 

Той съобщи, че в някои от следващите документи, които АКФ ще публикува, ще има много по-директна връзка от споменатата с Ушев.

Комисията Нотариуса

Стайков не е голям оптимист, че комисията "Нотариуса" в Народното събрание ще постигне резултати. "Това би било скандал във всяка една нормална държава и би било тема номер 1 в медиите до изясняването на тона дали е вярно, или - не. Видяхме изкривяването на цялата политическа система - този въпрос просто не се повдига".

Стайков подчерта, че на върха на МВР в момента има назначения, посочени от ПП-ДБ. "Има директни доказателства, а мълчаливо беше и потвърдено. ... Обещанията за борба с корупцията не могат да бъдат само предизборен лозунг, а при първият досег с важна власт това да се забравя. ... Във всяко съобщение на МВР по случаите "Петьо-Еврото" и "Нотариуса" има една стъпка напред и няколко назад", коментира Стайков.  

"В документите, по които има образувани проверки или досъдебни производства, излизат имената на самите началници на редовите прокурори, които трябва да разследват. Накрая остава едно голо обещание от прокуратурата, че няма никаква форма на натиск. Ние от АФК можем да изброим поне 25 начина, по които един административен ръководител може да влия - и то по законен и по невидим начин, върху обективността на едно разследване", добави Стайков. 

По думите му назначаването на допълнителни прокурори е един абсолютно законен начин да се влияе върху едно досъдебно производство.

Още: Николай Стайков се чуди дали съпругата на Нотариуса пречи на разследването

Осемте джуджета и Нотариуса

Стайков подчерта, че АКФ внимателно следи какво се случва с няколкото източника на веществени доказателства по двата случая - "Осемте джуджета" и "Нотариуса". "В тези две най-важни досъдебни производства на прокуратурата, които са от най-изявените дълго действали групи на влияние в съдебната система, се говори съвсем откровено за компрометиращи записи с магистрати и висши полицаи. Като се отворят документите, това се говори абсолютно директно и свободно. Говори се за различни видове компрометиращи записи - най-вероятно става дума за основно два вида записи, които са свързани с корупция и с директно компрометиращи ситуации. За това се говори. ... Най-голямото ни притеснение е дали това (флашки, дискове, компютри) няма да се покрие и да изчезне или просто да бъде изтрито, защото голяма част от корупционното влияние в съдебната система се оказва осъществявано точно по този начин. Няма как да очакваме такава ценна стока, която директно може да бъде конвертирана във влияние в съдебната система, да изчезне просто, а по-скоро някои ще се превърнат в някаква друга група на влияние или ще възкръсне някоя от старите", коментира още Николай Стайков. 

Още: Уникален случай е Мартин Божанов-Нотариуса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика