Нинова, Гуцанов и Величкова трябва да се явят в прокуратурата по жалбата от Добрев

1702
Нинова, Гуцанов и Величкова трябва да се явят в прокуратурата по жалбата от Добрев
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, Борислав Гуцанов и Гергана Алексова-Величкова трябва да се явят днес в 14:00 часа в сградата на Софийската районна прокуратура при прокурор Георги Иванов във връзка с постъпилата жалба от Кирил Добрев.

Припомняме, че преди седмица Нинова обяви, че е получила призовка и е образувана прокурорска проверка по жалба на Кирил Добрев. Лидерът на левицата обвини държавното обвинение, че е взело в свои ръце "вътрешнопартийния преврат" в социалистическата партия.

Става въпрос за случай от заседание на Националния съвет на БСП, проведено на 28 август. Образувана е прокурорска проверка по жалба на Кирил Добрев, който беше изключен от партията, но през юли Върховният касационен съд го възстанови като член на Националния съвет. Той жали, че не бил допуснат на съответното заседание, но според Нинова е бил там и е направил няколко изказвания.

„Няма да предоставя и един лист от партийни събрания на прокуратурата, да се снабдят с лична заповед за претърсване. Няма да се явим на разпит. Представител на Министерството на правосъдието да дойдат и да ме отведат принудително. Докато съм председател на БСП партията няма да влезе в техните схеми. Докато не реформират дълбоко правосъдната система на България няма да се излезе от омагьосания кръг“, заяви Нинова.

В отговор на тези нейни думи прокурорът Георги Иванов от СРП даде пресконференция, в която призова политиците да се въздържат от политическо говорене.

„Недопустими са политически изказвания, с манипулативни твърдения и които представят прокуратурата по начин, който не отговаря на обективната действителност. Изказването на Корнелия Нинова е политическо и недопустимо, и цели отклоняване вниманието на българските граждани от техните актуални проблеми, така няма да намалее престъпността, която се увеличава и всички ние страдаме от нея“, коментира още той.

Кирил Добрев от БСП пък обясни, че заради нарушените му права е е подал молба в Прокуратурата. "След като бях изключен заради фалшификации в списъци, заради това, че нямах право да се защитя, съдът ме върна като член на Националния съвет. На последното заседание по нареждане на Гуцанов бях изваден от списъка. Господин Свиленски обяви, че това е техническа причина, тогава се включи г-жа Алексова и обясни, че законите в страната не важат в БСП“, подчерта още Добрев.

От призовката стана ясно, че изисканите запис и заверени копия на документи, както и екземпляр от връчените призовки, следва да бъдат изпратени в СРП в срок до 10 октомври. Явяването на Нинова Гуцанов и Алексова е задължително. В случай, че тримата са възпрепятствани, следва да се свържете с прокурора, за да бъде избрана друга дата или час за тяхното явяване. Ако желаят, те могат да отидат с адвокат. 

ОЩЕ: Прокуратурата отговори на Нинова и призова: Не ни използвайте за партийни цели

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика