Нинова не си представя БСП и ГЕРБ да имат общ проект за антикорупционен закон

1775
Нинова не си представя БСП и ГЕРБ да имат общ проект за антикорупционен закон
Снимка: БГНЕС

Антикорупционното законодателство трябва да бъде прието по-бързо, но не си представям да обединим проекта си с този на ГЕРБ.

Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с държавния глава Румен Радев за антикорупционния законопроект на партията цитирана от агенция "Фокус".

Цветанов и Нинова в битка кой ще пребори корупцията. Управляващите готови за пълен мандат

С гръмки речи от парламентарната трибуна започна новия политически сезон в парламента. Впечатление направи, че двете основни партии в Н...

Според Нинова обявеният от ГЕРБ срок за приемане на антикорупционно законодателството - до края на годината, изглежда далече. На въпрос дали е склонна да се вземе най-доброто от законопроектите на Министерство на правосъдието и този на БСП, тя заяви: „Към днешна дата не мога да си го представя. Защо - защото е различна философията на законопроектите. Те предвиждат орган, който да не може да разследва, който да има административна отговорност - наказания и т.н. Няма разследване на престъплението корупция. Там се събират досега съществуващите органи, но не се предвижда разследване на престъпление по НПК“, коментира Нинова.

Тя подчерта, че предложението на БСП е за истинско разследване със способите на НПК и предаване на веществените доказателства на прокуратурата. По думите ѝ другото разминаване между двата законопроекта касае участието на различните институции в единния орган. Корнелия Нинова поясни, че от Министерство на правосъдието не предвиждат участие на президентската институция, а БСП предлага именно обратното. „Това са съществените различия. По другите детайли можем да говорим“, заяви Нинова. „Президентът ни обърна внимание, че много отдавна вече е заявил, че е необходим единен орган с разследващи функции, ефективен и т.н.“, допълни Нинова.

Лидерът на БСП поясни, че е представила на президента как са минали срещите на БСП с професионалните общности, какви бележки и препоръки са отправяли към законопроекта на партията. Корнелия Нинова поясни, че е запознала държавния глава с плановете на БСП оттук нататък, като уточни, че до утре в партията ще обобщят всички бележки и ще представят пред Пленума на БСП окончателния вариант на законопроекта за антикорупционен закон.

Малко по-късно от прессекретариата на държавния глава Румен Радев разпространиха позиция на президента след срещата с лидера на БСП.

Цацаров: Би следвало да се намери най-доброто от антикорупционните законопроекти на БСП и ГЕРБ

Мнението на главния прокурор е, че президентът може да има участие в този орган, тъй като не е противоконституционно. Това заяви лидеръ...

"Необходим е дебат и широк обществен консенсус за създаването на ефективен антикорупционен модел в България", заявява Румен Радев.

"Борбата с корупцията е от изключително значение за обществото ни и затова на нея ще бъде посветено следващото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 9 октомври, заяви държавният глава и отново подчерта, че очаква предложените законодателни промени ясно да регламентират прилагането на всеобхватен подход в борбата с корупцията – не само превенция, но и провеждането на разследване и внасянето на обвинение. Гарантирането на независимостта на антикорупционния орган е от ключово значение за ефективността на неговите действия и за постигането на резултати", пишат от "Дондуков" 2.

Президентът заяви също така, че би приел назначаването на председателя на бъдещия антикорупционен орган да става с негово участие, но това изисква „гаранции, че антикорупционният модел в България ще бъде работещ и в синхрон с обществените очаквания за промяна и реални действия“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика