Няма да разпитват Цветанов за "Килърите"

24389
Няма да разпитват Цветанов за "Килърите"
Снимка: БГНЕС

Варненският апелативен съд отхвърли искането бившият вицепремиер Цветан Цветанов да бъде призован като свидетел по делото "Килърите".

Според магистратите има достатъчно доказателства по обстоятелствата, които защитата на Петър Стоянов – Сумиста иска да бъдат изяснени допълнително. Магистратите оставиха без уважение искането за отвод на зам.-главния прокурор Ася Петрова, която беше обвинител по делото пред Окръжния съд в Шумен, но за процеса на втора инстанция е командирована от Сотир Цацаров в качеството си на наблюдаващ прокурор.

След като даде ход на делото и го докладва, Варненският апелативен съд днес започна да изслушва новите искания, които защитата на подсъдимите по делото на "Килърите" представя с оглед събирането на допълнителни доказателства пред втората съдебна инстанция, съобщиха от съда.

Адвокатът на подсъдимия Васил Костов отново мотивира искането за допускане на допълнителен разпит на няколко свидетели сред които Елза Георгиева, която е била домакин на склад за минерална вода и на Севдалин Минчев – управител на фирмата за търговия със същия продукт. Според защитата, този разпит ще изясни дали в склада се е съхранявало оръжието, с което е бил убит Борислав Георгиев и каква е връзката на тази дейност с Петър Стоянов. Защитата на Костов настоява за разпит и на свидетеля Георги Пенов, който не е бил разпитван на досъдебното производство, а в съдебно заседание пред първата съдебна инстанция, заради заплахи, които били отправени към него, е отказал да направи свободен разказ, както и да отговори на въпросите на защитата. Адвокатите настояват, че свидетелите имат не само права, но и задължения.

Адвокат Беров, който защитава интересите на подсъдимия Петър Стоянов поиска от втората съдебна инстанция да назначи Комплексна Медико-балистична експертиза. Според защитата тя трябва да отговори на въпроса с коя ръка стрелецът е произвел изстрелите и при трите убийства – на Борислав Георгиев, на Петър Лупов и на Румен Рачев. Същият адвокат оспори и писмените доказателства, представени от прокуратурата и приети от съда.

След преценка на мотивите за направените искания, Варненският апелативен съд прецени, че няма основание да преразглежда мотивите си за приемане на писмените доказателства, представени от прокуратурата. Въззивният съд остави без уважение и исканията на защитата на Васил Костов за допълнителен разпит на Елза Георгиева, Севдалин Минчев и на Георги Пенов. За посочените свидетели съдът вече се произнесе в сутрешното си заседание.

По отношение на исканата от адвокат Беров Комплексна Медико-балистична експертиза, съставът на съда счита, че не е необходимо назначаването на такава. По делото са налични достатъчно доказателства, които изясняват въпросите, свързани със стрелбата по убитите лица.

Съдът счита, че ход на съдебното следствие следва да бъде даден в следващото съдебно заседание. Тогава ще се даде възможност на подсъдимия Петър Стоянов да даде частични обяснения по делото. Очаква се дотогава да бъде изготвена и допуснатата Съдебно финансова експерти, и да бъдат призовани допуснатите до разпит лица.

Делото ще продължи на 4, 5 и 6 февруари 2014 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com