Нов шеф начело на ОП "Околна среда"

25037
Нов шеф начело на ОП "Околна среда"
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

Оперативна програма "Околна среда" има нов началник. Премиерът Пламен Орешарски е назначил Яна Георгиева за директор на дирекция "Кохезионна политика за околна среда".

Това е третата кадрова рокада за половин година. През декември оставка от проветривия пост подаде предишната директорка Малина Крумова и на 2 януари 2014 г. на нейното място бе назначен Спиридон Александров, който през изминалите месеци водеше преговорите с Еврокомисията за отпушване на средствата. Междувременно чрез преструктуриране на дирекцията, занимаваща се с усвояване на еврофондовете, бяха освободени 40 експерти. Яна Георгиева потвърди пред "Преса" за назначението си.

Според новия екоминистър Станислав Анастасов плащанията по програмата ще бъдат възстановени от юли. Той обяви, че предстоят разговори с финансовия министър Петър Чобанов за това какви средства от бюджета може да бъдат отпуснати на общините, чиито проекти за ВиК и пречиствателни станции бяха блокирани. В момента са разкопани почти изцяло градове като Враца, Костинброд, Габрово, които изпълняват големи проекти по т.нар. воден цикъл.

Петко Ковачев за Actualno.com: Бъдещите оперативни програми са силно застрашени

Петко Ковачев е роден на 26 юни 1966 г. в Стара Загора. Завършил е ВИИ „Карл Маркс“ (сега УНСС). Има квалификации за ...

"Правим всичко възможно строителните работи да не спират и очакваме през юли плащанията на средствата от програма "Околна среда" на ЕК да бъдат възобновени", увери новият екоминистър Станислав Анастасов. По думите му са необходими около 147 милиона лева, за да може общините да се разплатят с под изпълнителите. Кметовете обаче са песимистично настроени, защото ексминистър Искра Михайлова беше обещала финансирането да бъде отпушено още в началото на март, но това не се случи. Причината е, че предложението за налагане на финансова корекция върху цялата програма не бе прието от Брюксел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com