"Нова Република": Партиите да подпишат пакт за икономически растеж без корупция

3721
"Нова Република": Партиите да подпишат пакт за икономически растеж без корупция
Снимка: БГНЕС

Дясното обединение около ДСБ "Нова Република" предлагат на останалите политически сили пакт за бърз икономически растеж и изкореняване на корупцията. Това стана ясно на пресконференция в централата на партията.

На нея говорителят на обединението Трайчо Трайков обяви, че предложението е към всички партии, "които ще присъстваме в следващото Народно събрание". Идеята е политическите сили да поемат ангажимент за решителни действия за изкореняване на корупцията.

Кънев: Христо Иванов не ни е канил за коалиция

ДСБ не е получила покана за коалиция от страна на "Да, България" след казуса с трите жалби срещу регистрацията на движението, който към...

Лидерът на ДСБ и председател на обединението Радан Кънев обяви, че първото предложение на "Нова Република" е въвеждане на румънския модел. "Въвеждаме длъжностите заместник-главен прокурор за борба с корупцията и заместник-главен прокурор за борба с тероризма, чрез промяна в устройството на прокуратурата", обясни той.

Кънев коментира и темата за депутатския имунитет, като от обединението призовават да декларира, че депутатите се отказват от имунитета си, като той и колегите му се отказват от своя.

От "Нова Република" предлагат също и децентрализация, "защото страната ни се намира на 27-мо място по децентрализация в ЕС". "Затова парите се разпределят на партиен принцип и се раздават по централите", допълниха от обединението

Като пример беше посочено, че у нас през август 2016 г. с постановление на Министерски съвет са гласувани 27 млн. лв. за 43 общини, 33 от които са на ДПС за изграждане на спортни площадки. Намерението на НР е 50% от данъка върху доходите и 50% от печалбата на фирмите да се връща в регионите в страната, където са изработени.

"Нова Република" е "за" дясно обединение, но без Радан Кънев и Кунева

"Нова Република" е готова за дясно обединение само с партиите, които се разграничат от ГЕРБ. Това посочват хората на Радан Кънев в обръ...

Бившият вече депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров каза, че искат диференцирано ДДС от 9% за храни, лекарства, книги и учебници. Намалението в ДДС-то няма да е за всички храни, а за тези, които отговарят на съответните критерии за качество. Това ще насърчи потреблението и ще свие сивата икономика. Ще има ефект върху по-бедните хора и ще подобри статуса на българските граждани. Загуби за бюджета от това почти няма да се усетят, а хората ще почувстват ефекта. Това също е практика, взаимствана от Румъния. Предлагат го сега, защото има излишък от бюджета.

Десните искат и конституционна забрана за изсичане на вековни гори и сеч в националните паркове.

Кънев обяви, че очакват партиите да се отзоват на поканата до началото на следващата седмица.

„Нека не предпоставяме, че нито една партия няма да се отзове. Ако все пак стане така, в понеделник или вторник ние ще обявим по какъв начин ще се обърнем към българските граждани за директна подкрепа на Пакта. Сега сме се обърнали към партиите, които участват в изборите“, каза Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика