X
 
 

Новият политически сезон - орел, рак и щука, а България на...

2205 14
photo of Новият политически сезон - орел, рак и щука, а България на...
Снимка: БГНЕС
Депутатите се събраха за първото пленарно заседание на 2019 г., изслушаха мълчаливо химна и започнаха с редовните декларации от името на парламентарните групи.

Партиите очертаха своите визии и приоритети за настоящия политически сезон.

В декларацията от името на ПГ на ГЕРБ председателят й Цветан Цветанов заяви, че в ГЕРБ си поставят задачата да имат шестима или повече евродепутати в следващия Европарламент.

Цветанов подчерта, че основният акцент през настоящата година ще падне върху двата вида избори, включени в политическия календар – за Европейски парламент и местна власт.

Той не пропусна и обичайните нападки към опозицията и президента на страната Румен Радев.

„Сред нас има политици, които все още не разбират, че хората не приемат обидно кресливия им тон, защото според немалко българи подобен патос е дълбоко неискрен и непродуктивен“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

„БСП е определяна от категорично проевропейска партия от едва 11%. На този фон изглежда логично ръководството на БСП да си представя евровота като премерване на силите между БСП и ГЕРБ, както и като оценка на управлението на ГЕРБ“, заяви Цветанов.

"В новогодишната си реч президентът Румен Радев препотвърди нежеланието си да работи за хората заедно с техните избраници начело на властта. Неслучайно някои определиха думите му като агресия, други – като революционен патос в конгресна зала, а трети - като израз на лични политически амбиции. Европейски медии коментираха,че речта му е „свръхполитизирана” и заподозряха, че наричайки се обединител на нацията, той успява единствено да провокира разделение и омраза", добави той.

Управляващите си поставят и още една цел – да работят за това ЕНП да бъде първа политическа сила в Европа.

Какво свършиха депутатите през 2018 г. - спорни закони и редица бисери

Парламентарната 2018 година бе изпълнена с бурни дебати, размяна на критики, остри декларации и словесни нападки между управляващи и оп...

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от своя страна, че БСП настоява за актуализация на бюджета и приключване на "хаоса" в държавата чрез предсрочни парламентарни избори.

„За нас 2019 ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и Европа. Нестабилност, несигурност, растяща бедност, корупция, некадърност на управлението във вътрешната и външната политика – и това само за първите 10 дни на 2019 г.

Увеличението на цените на ток, вода, газ и парно изправят хиляди семейства пред невъзможност да оцелеят през зимата. По отношение на цените и помощта на българските малки и средни предприятия и домакинства, настояваме КЕВР да влезе в ролята си на истински регулатор, а не да обслужва олигарси. Иначе внасяме искане за оставка на цялата КЕВР, отбеляза още лидерът на БСП. Концесията на летище София заминава към ЕК със жалба за държавна помощ. Правителството на Борисов решава частни интереси, като нарушава европейските правила и българските закони.

1,35 млрд. за строителство на магистрали получиха като подарък няколко фирми. Тези пари се раздадоха извън закона, извън правилата, без обществени поръчки, при това на някои фирми, срещу които текат разследвания за злоупотреба със средства. Тези фирми организираха протеста срещу БСП за съмнения за корупция при строителството на магистралите. Време е да се чуят поименно имената на тези обвързаности, а те са 1,35 млрд. извън законния ред за пътностроителна техника - Груп, Главболгарстрой, Трейс Груп, и др. Вярно ли е, че вече има преведени аванси на тези фирми", попита Нинова.

Тя се закани и с напускане на представителите на БСП от сдружението на общините. Искаме Европейската прокуратура да заработи най-бързо, да се конструира и да заработи в България, дано европейското законодателство даде справедливост на българския народ, каквато заслужава, допълни Корнелия Нинова. Тя за пореден път заяви, че този парламент е с изчерпано доверие и възможности. Искаме предсрочни парламентарни избори и каквото народът реши, ние ще го изпълним, подчерта още Нинова.

Нинова: ГЕРБ създаде хаос, искаме актуализация на бюджета

"За нас 2019 ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и Европа. Нестабилност, несигурност, растяща бедност, корупци...

Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров заяви, че ЕС е конструиран неправилно и че трябва да се превърне съюз на отечествата.

„Годината, в която влизаме, ще бъде историческа за Европа. Това не е клише, а истината. Това ще бъде година на разместване на пластовете. Европа трябва да реши каква ще бъде“, подчерта Сидеров. Според него лидерите на най-големите европейски държави са се провалили в своята политика спрямо миграцията на Стария континент, а причината за това е „прекаленият либерализъм“. „През тази година в Европа ще стане сблъсък и той няма да бъде между т. нар. ляво и дясно. Това ще е сблъсък глобализъм – антиглобализъм“, смята Сидеров.

По повод предстоящия евровот Сидеров обърна внимание, че трябва да внимаваме да не изпратим отново 17 души, от които 1 – 2 ще отстояват национални и издържани в духа на европейската цивилизация позиции, а другите да са съгласни със всичко, което им се налага – дали джендър философия, дали да има 6 пола и да не знаем дали сме мъже или жени. "Сблъсъкът на ценности през 2019 ще бъде решаващ за нашия континент", убеден е Сидеров.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък заяви, че управлението на страната през 2018 г. може да се определи като загубено време.

„Началото на годината е и време за равносметка и поглед в бъдещето. Със скандали започна 2018 г. и със скандали приключи - и в малката, и в голямата коалиция, в страната и в чужбина, в институциите, между институциите, морални – примерите, за съжаление, отново са много. Със скандал започна и 2019 г. – изборът на нов изтребител“, заяви Карадайъ.

Карадайъ определи 2018 г. като загубена и посочи най-големия инвеститор в България

"Изминалата година е изгубено политическо време за България." Това заяви в политическа декларация на ДПС в началото на новата сесия на...

„Управляващите казаха, че страната ни има изключителни постижения и това са аргументите им, че трябва да продължат да управляват по същия начин. Внимателният анализ обаче показва съвсем друга картина – икономическият растеж е крайно недостатъчен, за да догоним дори страните в нашата група в ЕС и обрича и следващото поколение български граждани да остане най-бедното в Европа“, заяви лидерът на ДПС и посочи, че през 2019 г. България ще има нужда от ускорено догонващо развитие.

Той посочи, че икономическият растеж е 3.5%, крайно недостатъчен. "Такъв растеж обрича и следващото поколение да остане най-бедно в Европа. През 2018 г. най-голям инвеститор в страната са българските граждани, които работят извън страната, заяви лидерът на ДПС. Растеж, обоснован на потреблението, без инвестиции винаги дава един икономически ефект – инфлация. През 2019 г. високите й нива ще обезсмислят увеличаването на доходите", се посочва в декларацията на ДПС.

За лидера на партия ВОЛЯ Веселин Марешки пък 2019 г. ще бъде знакова за България и цяла Европа. „Ще стане ясно дали Европейският съюз, в който членуваме от 12 години, ще се разпадне или ще продължи да съществува, но по коренно различен начин”, подчерта Марешки.

Той разкритикува голяма част от европейските лидери, които определи като „слаби и зависими“, водещи „грешни политики“, които водят до „разрастване на чиновническата армия в Брюксел“. „С една дума – нищо общо с онова, за което са мечтали идеолозите на основателите на обединена Европа“, смята Марешки. Според него е необходима радикална промяна в начина, по който ЕС се ръководи, както и преосмисляне на членството на България в редица международни организации.

Марешки определи като цинизъм декларациите на парламентарно представените сили. "Г-н Сидеров, казахте: "Ние сме да посочваме на правителството правилните действия". Г-н Сидеров, вие заедно с г-н Каракачанов и Валери Симеонов сте правителството. Ние и другите опозиционни партии може да показваме и да даваме някакви идеи за корективи, вие трябва да работите", коментира Марешки.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • цЕЦО Дебилов Имбецилов - Идиотов 3 цЕЦО Дебилов Имбецилов - Идиотов преди 8 месеца Профил на трол?
  Само едно не ми е ясно, цЕЦО имбецил ли е по рождение или стана такъв покрай ТиквЪтЪ?
 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ще ни направят като Гърция с тия самолети.. дойде заместника на заместника от щатите и тия веднага склониха да купуват Ф16 за милиарди. За парите ще теглят заеми, които ние ще плащаме, а в замяна дори няма да спрат американските тецове
 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Партиите - вън от управлението на България! За 30 години псевдо демокрация показаха какво могат! Предостатъчно е!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  И аз това предлагам,забрана на политическите партии за 30 годинк в българия а тези пллитици разследване народен съд и до стената.....незабавна оставка на престъпното крадливо мафиотско управление....С всеки изминал ден в българия става все по зле и по зле!!!!!!!!!
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  И аз това предлагам,забрана на политическите партии за 30 годинк в българия а тези пллитици разследване народен съд и до стената.....незабавна оставка на престъпното крадливо мафиотско управление....С всеки изминал ден в българия става все по зле и по зле!!!!!!!!!
  : 1 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  И аз това предлагам,забрана на политическите партии за 30 годинк в българия а тези пллитици разследване народен съд и до стената.....незабавна оставка на престъпното крадливо мафиотско управление....С всеки изминал ден в българия става все по зле и по зле!!!!!!!!!
  : 1 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  И аз това предлагам,забрана на политическите партии за 30 годинк в българия а тези пллитици разследване народен съд и до стената.....незабавна оставка на престъпното крадливо мафиотско управление....С всеки изминал ден в българия става все по зле и по зле!!!!!!!!!
  : 1 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  И аз това предлагам,забрана на политическите партии за 30 годинк в българия а тези пллитици разследване народен съд и до стената.....незабавна оставка на престъпното крадливо мафиотско управление....С всеки изминал ден в българия става все по зле и по зле!!!!!!!!!
  : 1 !
 • Анонимен 1.6 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  И аз това предлагам,забрана на политическите партии за 30 годинк в българия а тези пллитици разследване народен съд и до стената.....незабавна оставка на престъпното крадливо мафиотско управление....С всеки изминал ден в българия става все по зле и по зле!!!!!!!!!
  : 1 !
 • Анонимен 1.7 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  И аз това предлагам,забрана на политическите партии за 30 годинк в българия а тези пллитици разследване народен съд и до стената.....незабавна оставка на престъпното крадливо мафиотско управление....С всеки изминал ден в българия става все по зле и по зле!!!!!!!!!
  : 1 !
 • Анонимен 1.8 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  И аз това предлагам,забрана на политическите партии за 30 годинк в българия а тези пллитици разследване народен съд и до стената.....незабавна оставка на престъпното крадливо мафиотско управление....С всеки изминал ден в българия става все по зле и по зле!!!!!!!!!
  : 1 !
 • Анонимен 1.9 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  И аз това предлагам,забрана на политическите партии за 30 годинк в българия а тези пллитици разследване народен съд и до стената.....незабавна оставка на престъпното крадливо мафиотско управление....С всеки изминал ден в българия става все по зле и по зле!!!!!!!!!
  : 1 !
 • Анонимен 1.10 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  И аз това предлагам,забрана на политическите партии за 30 годинк в българия а тези пллитици разследване народен съд и до стената.....незабавна оставка на престъпното крадливо мафиотско управление....С всеки изминал ден в българия става все по зле и по зле!!!!!!!!!
  : 1 !
 • Анонимен 1.11 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  И аз това предлагам,забрана на политическите партии за 30 годинк в българия а тези пллитици разследване народен съд и до стената.....незабавна оставка на престъпното крадливо мафиотско управление....С всеки изминал ден в българия става все по зле и по зле!!!!!!!!!
  : 1 !