Новините: Най-важното за деня, 12 юни

5721
Новините: Най-важното за деня, 12 юни
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 12 юни

Трифонов: Премиерът управлява като ГЕРБ, еднолично и авторитарно

Кирил Петков и ПП прави същото като ГЕРБ - управлява като ГЕРБ, еднолично и авторитарно. В случая - дуалистично, тъй като Кирил Петков и Асен Василев са едно и също лице на една монета. Това заяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в интервю за Дарик радио", което се излъчва на живо и по партийната телевизия на ИТН 7/8 ТВ. Това е и първата изява на Трифонов, след като стана ясно, че партията се оттегля от четворната коалиция. Тези хора не стават да се занимават с управление на държава. Тези хора трябва да стоят максимално далеч от властта. Не прогнозират правилно, не говорят правилно, и направо лъжат. Тези хора не трябва да се занимават с власт, повтори Слави Трифонов.

Асен Василев обвини Трифонов: Не очаквах да хвърли държавата под автобуса

"От доста време има напрежение по много теми в коалицията, но не очаквах „да хвърлят държавата под автобуса". Така вицепремиерът Асен Василев коментира решението на лидера на ИТН Слави Трифонов да изтегли министрите на партията от кабинета. "В момента имаме актуализация на бюджета, където са антикризисните мерки и увеличението на пенсиите за пенсионерите. Трябва да бъдат приети мерките, за да може постоянно да се запазят по ниски цените на електроенергията за бизнеса, КПКОНПИ да започне да заработи, а от сега до края на годината имаме 22 закона, които трябва да бъдат приети, за да можем да получим втория транш от средствата по Плана за възстановяване", обясни вицепремиерът. 

Лена Бориславова: "Продължаваме промяната" е готова за нови избори, но не сега

Партия "Продължаваме промяната" е готова за нови избори, но ще направи всичко възможно да не се стига дотам. Това заяви началникът на кабинета Лена Бориславова. Тя и зам.- председателят на парламента Мирослав Иванов откриха офис на партията в Ямбол. Ако не успеем да избегнем нови избори, ние сме готови, подчерта Бориславова: "Обаче преди това ще направим всичко възможно да не се стига до нови избори, защото, и тук причината е много проста, трябва да има действащо Народно събрание, което да приеме онези 22 закона, които гарантират едни 13 милиарда да влязат в сметката на българина, българските домакинства и бизнеса".

БСП предлага коалицията да управлява до края годината

БСП остава в управляващата коалиция и подкрепя актуализацията на бюджета, провеждане на извънредни парламентарни избори не е решение. Това е позицията на Националния съвет на партията. Решено е да се водят разговори с "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България" за програма за управление в рамките на сегашната коалиция, със срок до края на годината. Съобщението от Националния съвет гласи следното С 92 гласа За, 9 Против и 5 въздържали се, Националният съвет на БСП прие позиция във връзка с актуалната политическа обстановка у нас и необходимостта от актуализация на бюджета.

Борисов: Най-добрата актуализация е оставка (ВИДЕО)

Най-добрата актуализация на бюджета е оставката на правителството. Това заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в първия си коментар за коалиционната криза, настъпила след като в сряда лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви "край на агонията" и изтегли министрите от кабинета си. Борисов твърди, че Кирил Петков си купувал депутати с по 10 000 лв. от другите парламентарни групи. Бойко Борисов не коментира през седмицата, а днес говори пред актива на ГЕРБ във Велико Търново. Той повтори тезата си от сряда, че е спрял тока в Банкя, а за цялата държава: "Газ няма, ток няма, вода няма...", каза Борисов и направи сравнение на цените на тока от април 2021 г. - 33.68 лв, а през май 2022 г. - 162 лв. , т.е, четири пъти по-евтин. Излиза, че разликата при Кирил Петков е девет пъти, каза бившият премиер.

Минчев: Не виждам ново мнозинство в парламента, няма да го подкрепим

Нямаме списък с депутати от "Има такъв народ", които да отмятаме или не. Вярвам, че можем да намерим 12 депутати и от ИТН е най-очевидното. Чисто математически е възможно да има друго правителство в настоящия парламент, но не виждам кое е това ново мнозинство. Това заяви председателят на 47-то Народно събрание Никола Минчев пред Нова телевизия.

Христо Проданов: Възможно е ново правителство в рамките на това НС

Напълно е възможно да има ново правителство в рамките на настоящия парламент. Това очакване изрази туристическият министър Христо Проданов пред Нова телевизия. По думите му оттеглянето от властта на "Има такъв народ" в такъв момент е безотговорна позиция. Миналата година ИТН два пъти развали два парламента, няма да се учудя, ако го направи отново, разкритикува туристическият министър решението на лидера на ИТН да изтегли министрите си от управлението.

Дончева: ПП искат да назначат Андрей Гюров за вътрешен министър

На "Продължаваме промяната" им трябва мястото на вътрешен министър за Андрей Гюров. Това мнение изрази лидерът на Движение 21 Татяна Дончева пред bTV. Тя уточни, че това е слух, но от достоверен източник и самата тя била изненадана. „Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ беше една импровизация на „Продължаваме промяната“, каза Дончева по повод предложението той да стане шеф на комисията.

Според нея КПКОНПИ не може да измести прокуратурата и управляващите се занимават с глупости. „Те вероятно си мислят, че политиката е една дейност по разделяне на пари, обаче се оказва, че това не е съвсем така. Парите, който има да си ги дели, си ги дели. Но трябва да се извършат и други неща“, посочи Дончева. По думите ѝ това, което се случва от миналата година е опит да се реши невъзможността да се състави правителство от несъвместими части. „Когато натресеш правителство, което не може да се справи с никакви задачи и гледат на политиката като шоу, ти не си решаваш проблемите, ти ги разтегляш във времето, докато в един момент не ти писне“, каза още Дончева.

Георги Свиленски не знае дали Гюров ще застане начело на МВР

Председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски уточни пред bTV, че не е обсъждано името на Андрей Гюров да оглави МВР, ако Бойко Рашков бъде избран за председател на КПКОНПИ. „Не мога да коментирам така направено предложение, тъй като още нито е направено, нито е обсъждано някъде. Разбира се, това си е в прерогативите на министър-председателя. Това министерство е от квотата на „Продължаваме промяната“, така че очаквам наистина в коалиционните разговори да бъде предложена и кандидатура или кандидатури, които да бъдат обсъдени. Тази кандидатура до момента не е обсъждана“, обясни Свиленски.

Атанас Атанасов: ГЕРБ и ДПС са готови на правителство тип "Беров"

ГЕРБ и ДПС са готови в името на националното съгласие да подкрепят някакво правителство тип "Беров" – това тече като процес. Това мнение изрази съпредседателят на "Демократична България" и зам.-председател на парламента Атанас Атанасов в предаването "Неделя" 150 по БНР. 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit Според него, ако се стигне до рулетката на мандатите за съставяне на ново правителство, които се дават от президента Румен Радев, ИТН се готвят да поискат третия мандат със същия премиер, когото предлагаха миналата година, отбеляза Атанасов. По думите му "Николай Василев в последните седмици е станал хиперактивен".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика