НС пак отряза БСП за насърчаване на диалога с Русия

609
НС пак отряза БСП за насърчаване на диалога с Русия
Снимка: БГНЕС

Народното събрание за пореден път отхвърли проекторешение за необходимостта от насърчаване на междупарламентарния диалог и сътрудничество между Европейския съюз и Руската федерация. Решението беше взето с 49 гласа "за", 39 "против" и 39 "въздържал се".

То беше внесено от БСП в края на 2015 г. след като парламентът отхвърли искането им за преразглеждане на евросанкциите срещу Москва и беше включено в дневния ред отново по искане на левицата, тъй като днес е първата сряда на месеца и опозиционните групи на ротационен принцип определят програмата на депутатите за днес.

Лавров: Русия вижда в западните санкции възможност

Москва загуби интерес по въпроса за сваляне на западните санкции, заяви в интервю за в. „Комсомолская правда“ външният мини...

Документът предвиждаше Народното събрание да натовари премиера и външния министър на България да представят пред Европейския съвет и пред Съвета по външни работи на ЕС предложение за изваждане на всички парламентаристи от европейските санкционните списъци и договаряне на реципрочно действие от руска страна.

В предложението на БСП се отбелязва, че Народното събрание се обявява за засилване на контактите между законодателните органи в ЕС и Руската федерация с цел нормализиране на отношенията.

В проекта за решение е отбелязано също, че българският парламент смята въвеждането на забрани за свободно движение на парламентаристи от страна на изпълнителната власт на национално и европейско равнище за нецелесъобразно. Според социалистите то е и в разрез с правилата на демокрацията и затова те настояват подобни мерки да не бъдат прилагани в бъдеще.

От БСП мотивират инициативата си с нарастването на терористичните заплахи за ЕС от страна на "Ислямска държава" и дестабилизиращият ефект за България и Евросъюза на силния имигрантски поток, провокиран от продължаващия военен конфликт в Сирия и действията на терористичната организация.

За отмяна на санкциите срещу Русия гласува парламентът на Франция

Националното събрание на Франция одобри резолюция с призив към правителството да се обяви срещу продължаване на антируските санкции. О...

По време на дебатите депутатът от левицата Таско Ерменков заяви, че само една широка коалиция от държави може да се справи с бежанската криза и тероризма в Европа. 

"Днес няма да гласуваме падане на санкциите, а само увеличаване на диалога с Русия. Няма да разгневите новия си голям брат. Така че можете спокойно да подкрепите това решение", обяви от своя страна независимият Велизар Енчев.

Според бившия лидер на "столетницата" Михаил Миков санкциите забраняване на диалога е едно потискане на модерния парламентаризъм и "едно глупаво решение на ЕС". "Едно такова решение е акт на доминация на изпълнителната власт над парламентите", допълни още Миков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика