НС ратифицира договора с Македония

842
НС ратифицира договора с Македония
Снимка: БГНЕС

Българският парламент ратифицира единодушно със закон Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Македония.

Мариян Гьорчев, посланик на Република Македония, присъства в залата.

На първо гласуване законът бе приет единодушно от 182 народни представители, а на второ бе подкрепен от 186 депутати, предаде БГНЕС.

В понеделник с 61 гласа македонският парламент ратифицира договора, подписан от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 г. в Скопие.

Депутатът от ОП Красимир Богданов запита кой има полза от липсата на приятелски отношения между България и Македония - със сигурност не и хората от двете страни на границата. „Днес правим опит да успокоим душите на онези стотици хиляди българи, които загинаха в името на един свят идеал, завещан ни от Левски, Ботев, Даме Груев. Някак неуместно звучат въпросите нормално ли е между две братски държави да няма инфраструктура, икономически и културни връзки. Хора с еднакви фамилни имена и история да не се познават“, посочи Богданов. „Да не приемаме този договор за край, а като начало за това, че Македония и България могат да покажат, че Балканите бъдат място на мир, просперитет и единство“, каза още Красимир Богданов.

Подписването на договора за добросъседство с Македония е исторически пробив в историята на двете страни, убедена е депутатът от ДПС Ирмен Мехмедова. „България е председател на Съвета на ЕС и един от основните приоритети е темата Западните Балкани. Те могат да бъдат консолидирани на принципа на заедността и толерантността“, посочи Мехмедова. Тя изтъкна, че ДПС приветства усилията на правителството за присъединяване на Република Македония към ЕС.

Зам.-председателят на НС от БСП Валери Жаблянов направи изказване в лично качество на депутат, в което заяви че Договорът за добросъседство с Македония стъпва върху македонизма, защото признава съществуването на два народа и два езика. „Изказвам се с една молба да спрат фанфарите поне за три минути и в лично качество на народен представител, отговорен пред собствената си съвест“, заяви Жаблянов. Юлиан Ангелов от ОП му отговори, че за пореден път се виждат опити за внушаване и изпълняване на може би чужди интереси. „Подобни изказвания допринасят само в полза на чужди национални интереси, но не и на български. Като някой репи да чете договорът като дявола вангелието, винаги ще намери повод да критикува“, категоричен бе Ангелов. Ние ще подкрепим ратификацията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, обяви Кристиан Вигенин от БСП. „Смятам, че верният прочит е първият, което не значи, че не трябва да бъдем внимателни по въпроса как този договор ще бъде реализиран на практика“, каза още Вигенин.

Според Пламен Манушев от ГЕРБ Договорът за добросъседство с Македония ще даде възможност на всички, които се чувстват българи в Македония да го кажат свободно, да не се страхуват, че са българи. „Днес е исторически ден за България. Само преди 26 години в този парламент държавата ни е признала Македония като независима държава“, заяви той.

„Нашите народи, които в миналото са били един, ще продължат да бъдат такива и договорът дава възможност за това. Договорът не е предателство, а исторически пробив в отношенията между два братски народа“, посочи Пламен Манушев.

„Трябва да сме много внимателни, защото съм уверен, че в момента Република Македония следи внимателно какво говорим от тази трибуна и с каква нагласа пристъпваме към ратификация на този договор. Много зависи как се чете този договор и дали в него се виждат възможности за отношенията между България и Македония или пропаст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика