НС удължи срока за изготвяне на Закона за земята, левицата със сериозни критики

1962
НС удължи срока за изготвяне на Закона за земята, левицата със сериозни критики
Снимка: БГНЕС

Парламентът удължи срока, в който министърът на земеделието следва да внесе в Министерския съвет проект на закон, уреждащ обществените отношения в земеползването в България. Предлага се срокът отново да бъде удължен с най-малко една година.

Подготовката за новия програмен период - 2021-2027 г., изисква преразглеждане на националното законодателство с цел неговото съобразяване със специфичните цели на новата Обща селскостопанска политика, са мотивите на председателят на земеделската комисия Мария Белова (ГЕРБ), вносител на предложението.

Затова се налага промяна в решението на Народното събрание от 19 септември 2017 г., като бъде предвидено министърът на земеделието, след необходимото обществено обсъждане, да внесе в МС проект на закон за обществените отношения в отрасъла, който да е изготвен на базата на вече представените Анализ на нормативната регулация на обществените отношения в земеползването и Стратегия за управление и развитие на поземлената собственост в България.

Експерт: Няма да има голямо поскъпване на земеделската земя тази година

Не се очаква сътресение на пазара на земеделската земя у нас през тази година. Това прогнозира председателят на Българската асоциация н...

Разисквания

Предлага се срокът да се обвърже с приемането на новата селскостопанска рамка, но тя няма нищо общо с фундаменталните закони на страните-членки, в които се уреждат обществените поземлени отношения, коментира Бюрхан Абазов от ДПС.

Александър Сабанов от ПГ на "Обединени патриоти" заяви, че промените ще позволят да бъде запазен действащият ограничителен режим по отношение продажбата на земеделска земя на чужди граждани.

На практика прекратяваме арендните договори, как по-нататък те ще бъдат уредени, попита Светла Бъчварова от левицата. БСП, все пак е за удължаване на срока, но е против перспективата този законопроект да стане факт през 2020 г т.е. извън пределите на това НС, подчертя тя. 

Разследване: Олигарси източват европейски фондове за земеделие, и България е в списъка

Как олигарсите източват милиони от европейските фондове в земеделието, пише в свое разследване американският вестник The New York Times...

Искаме стратегия за поземлените отношения, а не стратегически план, посочи депутатът. Според "БСП за България" управляващите прехвърлят "горещия картоф" на тези, които ще управляват след тях.

Според нея, ако управляващите продължават да усъвършенстват "тази глупост" доникъде няма да се стигне. "Карайте се кой ще управлява следващия мандат МЗХ. Във вашите мотиви пише, че този законопроект противоречи на изискванията на Закона за нормативните актове.

Какво означава - че е направена една каша, която не може да бъде и не отговаря на изискванията, която самата държава е приела. Добре, че е спрян, защото има недоволство. Това е във всяка една от структурите и отношенията, които се пораждат от този законопроект", допълни проф. Бъчварова.

Предлагат ни събрани съчинения от техни законопроекти, заключи Бъчварова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика