НСРОБ прави кабинет в сянка?

12902
НСРОБ прави кабинет в сянка?
Снимка: ИПИ

Националното сдружение на общините ще създаде свое правителство в сянка, което ще работи от есента. Това е решил управителният съвет на организацията, който заседава през почивните дни, съобщава за "Преса" изпълнителният директор Гинка Чавдарова.

Обсъждани са два варианта за излъчване на министри в сянка. Единият е членовете на ръководството на сдружението, където всички са кметове, да бъдат провъзгласени за министри в съответния ресор. Другият вариант е да се проведат вътрешни избори и да се излъчат най-добрите кметове, които могат да представят интересите на общините.

Шеф на НСРОБ в момента е кметът на Пазарджик Тодор Попов и е логично той да стане премиер в сянка. Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов може да бъде министър на регионалното развитие. Димитър Николов, на Бургас, може да е на финансите и вицепремиер. Нуредин Кафелов, който е банкер и работеше в КФН, също става за този пост. Детелина Николова, на Добрич, може да е социален министър. Председателят на СОС Елен Герджиков, също може да получи пост – като икономически министър. А кметът на Кърджали Хасан Азис също е обсъждан като кандидат да поеме социалните въпроси.

Сдружението за пръв път ще прави кабинет в сянка, защото е отчаяно от липса на диалог с изпълнителната власт. В правителството в сянка ще има кметове от всички партии. Министрите в сянка ще дават чести пресконференции, за да разясняват техните инициативи. Както и проблемите, с които се сблъскват местните власти.

От есента представители на националното сдружение ще поискат поне по два пъти месечно да правят граждански дискусии в парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика